Mnogi od nas su se bar jednom u životu sreli sa situacijom kada iz dubine duše požele promenu na poslu. Bilo da se radi o promeni opisa posla, pozicije u okviru iste kompanije ili potpunog napuštanja jedne i prelaska u drugu firmu, praktični saveti su više nego dobrodošli. Činjenica je da je promena posla u današnje vreme više nego stresna tema, a kako da otkrijemo šta zaista želimo i to postignemo bez stresa pitali smo Mirjanu Gomilanović, vlasnicu i direktorku Agencije za razvoj potencijala „One2grow“  i profesionalnog sertifikovanog kouča. 

Interesantno je koliko ljudi u današnje vreme ne voli posao koji radi. Bude se umorni, na posao kreću mrzovoljni, dan provode odrađujući zadatke u koje ne veruju i koji ih ne ispunjavaju. Nije ni čudo što im je vreme posle posla nabijeno lošom energijom, nervozom i ljutnjom. Neretko, u ovakvim stanjima najčešće stradaju najmiliji i potpuno nedužni u celoj priči: muž i deca, - kaže naša sagovornica koja je, između ostalog i specijalizovana za rad sa profesionalcima u tranziciji (između dva posla).

Kompromisi su svuda oko nas. Ceo život, kada god imamo priliku da komuniciramo sa drugima i dogovaramo se, mi u manjoj ili većoj meri pristajemo na kompromise. Ono što nam je u svakom dogovoru važno je da budu zadovoljene naše vrednosti,  ono što je nama zaista važno. To najčešće zovemo minimumom na koji ćemo pristati. Ali kad malo bolje razmislimo, to je upravo ono što nam je najviše važno,  - podseća naša sagovornica.

Ono što se dešava na poslu je to da smo svakodnevno izloženi uticajima okoline u kojoj radimo. Nekada su ti uticaji pozitivni, te nas motivišu i iz nas izvlače maksimum naših sposobnosti. U drugim situacijama, kada su ti uticaji negativni i kada se oni ponavljaju iz dana u dan, skloni smo emotivnim reakcijama. 

- Pitanje „Šta je to što će mi biti dovoljno jasan znak da je (krajnje) vreme za promenu?“ često kombinujemo sa pitanjem „Kako da, u današnje vreme, uopšte  promenim posao?“ Ova kombinacija pitanja ne pomaže!, - naglašava Mirjana.

Na sledećoj strani, pročitajte još saveta, kao i trik koji vam može pomoći.

PageBreak

Nije redak slučaj da se i pored jasnih signala da je vreme za promenu - promena posla ne dešava. Strah od promene, izostanak opcija, nesigurnost, strah za finansijsku sigurnost i budućnost porodice najčešći su razlozi da odlaganje, a često i odustajanje od promene posla. Ono što ostaje su nastavak negativnih uticaja, produžetak patnje i atak na um, emocije i telo.  U ovakvim situacijama pojavljuju se pojačani stres, nervoza, razdražljivost. Kod drugih osoba dolazi do apatije, depresije, bezvoljnosti i malodušnosti. Nisu retki slučajevi kada se pored psiholoških pojave i fizičke tegobe, koje se mogu manifestovati najpre kao česta odsustva sa posla usled prehlada i iscrpljenosti, a zatim i kao ozbiljniji simptomi poput problema sa varenjem, čireva, ekcema, opadanja kose, jakih glavobolja pa srčanih oboljenja. Dakle, naše telo se celim našim bićem bori da nam ukaže na neophodnost promene. Pitanje koje sebi treba da postavimo je - koliko smo spremni to da vidimo i preduzmemo nešto? 

- Ako biste sebi postavili pitanja „Šta je to što ja zaista želim?“ i  „Ko će sve imati koristi ako promenim posao?“ je dovoljno dobar početak  i akumulator energije da sebi odškrinemo vrata i  krenemo u potragu za opcijama. Ponavljanje „Nema posla“ i „Nije moguće“ neće pomoći ni vama ni vašoj okolini. Iz vaše vere u promenu  proistići će i opcije, - ohrabruje nas na kraju Mirjana.

Trik koji vam može pomoći

Naša sagovornica Mirjana nam je otkrila trik koji nam može pomoći da procenimo da li je došao trenutak za promenu posla i koliko smo spremni da ga iskoristimo. Važno je da ovaj ga isprobate onda kada ste dobro raspoloženi i opušteni:

Prvo se setite ŠTA je to što ste želeli da radite kada ste bili mali, a još važnije od toga je da se setite ZAŠTO ste to želeli. U ovom odgovoru se krije ono što je vama potrebno da biste se osećali dobro u poslu koji radite -  sloboda, lepota, odgovornost, inovativnost, mogućnost učenja, priznanje drugih, i slično.  Zatim analizirajte posao koji sada radite. Može se desiti da, iako se pozicija ne zove onako kako ste je vi nazvali u detinjstvu, u vašem poslu ima elemenata onoga što vam je važno. Ako još niste spremni da napravite promenu, potrudite se da u poslu koji radite nađete ono što vam je važno i što vas ispunjava. Možete se iznenaditi rezultatom. Ukoliko ničega od svega toga nema vrlo je verovatno da ste predugo izloženi trpljenju i da vaše biće pati pod pritiskom. Onda je od izuzetne važnosti da razumete da ne postoje situacije bez rešenja. Da onda kada nešto želite to i možete. Naravno, samo ako to zaista želite.

Tekst: Dragana Aleksić