Reči napetost, konflikt, zategnutost... možda imaju negativan prizvuk, ali one mogu biti znak da se vaša veza menja, i to, vrlo moguće, i na bolje. Važno je da takvu atmosferu i situacije prihvatite sa razumevanjem i iskoristite ih za rast u vezi, a ne za uzajamno optuživanje sa partnerom.

Seksualna tenzija

Dok žudite za svojim suprugom i on za vama, ta prirodna tenzija ukazuje na pozitivne emocije. Psiholog Andra Broš savetuje da povremene igre zadirkivanja i izazivanja kada namerno odlažemo prepuštanje čulima, mogu da obnove strast. Važno je da ne preteramo sa odlaganjem kako strasti ne utihnule.

Konfliktna napetost

Svakodnevne rasprave ne moraju uvek da oslabe vezu. Važno je da znamo kako da se raspravljamo, kako da na pravi način izrazimo svoja osećanja. S druge strane, važno je da se u raspravama ne ode previše daleko i da u naletu besa ne izgovorimo reči koje mogu da zabole druge.

Roditeljska tenzija

Vaspitanje dece zahteva timski rad. Ukoliko čvrsto stojite iza zajedničkih stavova, izazovi vaspitavanja se mnogo lakše prebrode. Sve teškoće na koje nailaze roditelji, naročito kroz naporan period kada su deca mala, mogu ojačati njihovu vezu.

Takmičarski duh

Sitne, bezazlene razmirice mogu takođe ojačati odnos u braku. To podrazumeva one sitne takmičarske rasprave koje nastaju usled rivalstva, bilo da je upoređivanje ko je uspešniji u poslu ili ko uvek pobeđuje u društvenim igrama.

Napetost u porodičnim odnosima

Svađa koja počinje prebacivanjem i upoređivanjem kakvi su čiji roditelji, osuđena je na beskonačan vrtlog neprijatnosti koje olako mogu da se završe teškim uvredama. Zato je bolje da nastupite kao nova, zasebna porodica, da jedno drugom budete na prvom mestu, a vaš brak prioritet.

Tenzija zbog razdvajanja

Patnja za partnerom koji je odsutan je jedna od najzdravijih napetosti i može da očvrsne vezu. Dok ste razdvojeni, ta tenzija može potvrditi i pojačati ona najnežnija osećanja.

Napetost zbog finansija

Stručnjaci pretpostavljaju da parovi više vremena provode razgovarajući o finansijama nego vodeći ljubav. Ukoliko je jedan od partnera štedljiviji, a drugi baš uživa u kupovini, to je odlična prilika za nalaženje zlatne sredine. Planiranje budućnosti, pa samim tim i budžeta može biti odličan način da pronađete zajedničko stanovište i uživate u ostvarivanju ciljeva koje ste zajedno zacrtali.