„Marija (17) i Marko (19) zabavljaju se godinu dana i redovno održavaju seksualne odnose, koristeći kondom...“

Ovako počinje roditeljska priča koju nam je prenela Željka Kecman, psiholog u Udruženju roditelja dece obolele od malignih bolesti Zvončica. Naravno, imena su promenjena u ovom svedočenju roditelja, ali je priča autentična) „Marko je najbolji drug mog sina i često pričamo o raznim stvarima, pa se ponekad dotaknemo i teme bezbednog seksa.

Znajući to, pre mesec dana Marko je veoma usplahiren došao kod mene i saopštio mi da mu je sinoć, za vreme seksa, pukao kondom. Tražio je da mu pozajmim novac za pilulu „dan posle” i da mu kažem šta mislim o tome - da li je to bezbedno da Marija popije? Prvo sam porazgovarala sa oboma, zatim se konsultovala sa svojom prijateljicom ginekologom, i prenela im njenu poruku. Kada je sve prošlo i završilo se na najbezbedniji način za sve, upitala sam ih zašto u takvim situacijama ne potraže savet roditelja, našta su se njih dvoje nasmejali i rekli: „O seksu se kod nas u kući ne priča!” Marija je dodala da bi je njeni verovatno „ubili”, a Marko da ne može da zamisli sebe da svojoj majci ili ocu kaže tako nešto. Kako, kada i na koji način razgovarati sa decom o seksu, naročito u tinejdžerskim godinama?

Nijednom roditelju nije lako da prihvati da njegovo dete odrasta i postaje seksualno aktivno. Pre nego što prepustite seksualno vaspitanje svog deteta isključivo njegovim vršnjacima, televiziji, internetu ili ličnom iskustvu, znajte da će ono svakako saznati odgovore na pitanja koja ga interesuju - na lakši ili teži način. Na vama je da ga pravilno uputite, zaštitite ga i podržite da izraste u zdravu i odgovornu osobu.

PageBreak

Od deteta, roditelja i odnosa koji imaju zavisi kada je pravo vreme da se razgovara o seksu. Najbolje je onda kada dete počne da postavlja pitanja. Važno je samo da to bude na način na koji to dete može da razume, u skladu sa uzrastom. Danas deca od petnaest godina uglavnom već imaju mnoge informacije o seksualnom životu, što ne znači da su te informacije dovoljne i tačne.

Razgovori o seksu su uglavnom neprijatni i roditelju i detetu, barem na početku. Na vama je da zauzmete stav na koji će se dete ugledati, zato morate lično pokazati da ovo nije tabu već normalna i prirodna tema. Ukoliko vaše dete samo ne pokaže interesovanje za ovu temu, „probijte led” i usudite se da započnete razgovor i da mu pažljivo pristupite. Uzmite u obzir činjenice, svoje lične predstave o seksu i vreme i mesto u kojem vaše dete živi i odrasta.

Pripremite odgovore na moguća pitanja o funkcijama seksualnog života, uživanju, trudnoći, kontracepciji, polnim bolestima, kada je i s kim poželjno stupiti u seksualni odnos, kao i o odgovornostima koje seksualni odnosi nose sa sobom. Pričajte o značaju fizičke i emotivne zrelosti pri stupanju u seksualne odnose. Budite iskreni i jasni, pa čak i spremni da sa detetom podelite i priče o svojim ličnim (i dobrim i lošim) iskustvima. Zapamtite da se ništa se podrazumeva - proverite šta dete već zna! Pokušajte da ne „držite predavanja”, već da pokažete uvažavanje i razumevanje.

Najbolje bi bilo da sa detetom razgovaraju oba roditelja, mada je i situacija kada je samo jedan roditelj prisutan bolja od potpunog preskakanja ovog dela vaspitanja. Ako iz bilo kog razloga mislite da ne možete ili ne umete direktno da komunicirate sa detetom na ovu temu - uputite ga na određenu literaturu ili drugu odraslu osobu u koju imate poverenja.

Zapamtite da je značaj razgovora o seksu prenošenje poruke detetu da seks ima prirodno i prihvatljivo mesto u ljudskom životu i razvoju, ali i da ojača i učvrsti odnos između roditelja i deteta, naročito adolescenta. Ovo je najbolji način da svoje dete naučite da se zaštiti od fizičkih i emocionalnih trauma, neželjene trudnoće ili polnih bolesti, ali i da zna da može da vam se obrati za pomoć ukoliko mu zatreba.

Vesna Stanimirović