Komunikacija je ključ svakog dobrog odnosa, a naročito ona između emocionalnih partnera. U njoj se posebno ističe sposobnost da postavite pravo pitanje u pravi čas, a psiholozi dodaju i da treba da nađete odgovarajuću formulaciju.

Pitanje-odgovor, pa uzvratno pitanje, to je taj "ljubavni ping-pong" kojim se stvara razumevanje, grade bliskost i poverenje i postiže osećaj naročite intime koju poznajete samo vas dvoje. Međutim, baš u njemu se može ponekad pojaviti i crvena "loptica" koja iskoči i ukazuje da s vašom vezom nešto nije u redu i da možda preti raskid.

Učestalo planiranje odvojenog provoda je jedan od znakova da vam je ljubav u krizi. Pitanja u stilu "idem do kafića, je l` ti to ok" ili "išao bih za vikend sa društvom" mogu da budu samo izraz prirodne želje za kratkom "pauzom". Ali ako učestaju, treba proveriti da li je sa vama "sve u redu".

Pitanje "kuda ide naša veza" je signal ozbiljnijeg razdora. "Ako partner razmišlja o raskidu, on će pokušati da sazna šta vi o tom emislite", kaže Tifani Homen, lajfkouč u domenu partnerskih odnosa. "Vrlo često je ovakvo pitanje samo retoričko, odnosno, partner je već doneo odluku i sad želi da započne razgovor o raskidu. Verovatno bi mu bilo najlakše ako i vi reagujete negativno, nada se da ćete vi reći da je najbolje da se raziđete."

svadja raskid.jpg
Shutterstock  

"Da li si ti uopšte srećna" je pitanje koje se može provući i bez upitne forme. "Na primer, neko kaže - ne deluješ mi više kao da si srećna sa mnom. Ili - ne znam više kako da te usrećim", objašnjava Selest Labadi, savetnica za brak i porodicu. "Ovakvim pitanjem se težina odluke prenosi na partnera, a zapravo je onaj koji pita frustriran i priželjkuje kraj veze."

"Šta misliš, da li će opet kiša" je pitanje koje nema veze s ljubavlju i kad partner često pribegava takvim temama, to najavljuje kraj.

"To je ona faza u kojoj često nastaje neprijatna tišina, a partner pokušava da je prekine neutralnim temama" kaže antropolog Kejt Foks.

Kad prestanu sva pitanja, onda je zaista kraj. "To prati i odsustvo kontakta očima, nema fizičkog dodira, partner vas ignoriše, gleda na drugu stranu, uzdiše ili samo cokće u prolazu u znak negodovanja", kaže Labadi. Zato je najbolje da već na prvi znak otvorite komunikaciju ponovo i pokušate da nađete zajednički jezik kojim ćete sačuvate ljubav ako je to moguće.

Tekst: Lepa&Srećna