Prelepe boje i magično svetlucanje – poludrago kamenje ima posebnu moć. Ona leži u njihovoj lepoti, ali i u lekovitosti. Stručnjaci smatraju da nevidljivi titraji unutar kamena, isprepleteni s njihovom igrom boja i svetlosti utiču na telo i dušu čoveka. Kamen preuzima štetne signale iz organizma, pretvara ih u pozitivne i na taj način uspostavlja ravnotežu u organizmu. Drago i poludrago kamenje (kristali, minerali) oduvek su bili simbol moći i svaki od njih je imao svoje sveto značenje. Još od drevnih civilizacija, preko egipatske i grčko-rimske kulture, Asteka i Maja, pa sve do danas, kristali su se kroz istoriju upotrebljavali kao kamenčići ili nakit (amajlije) koji štiti i isceljuje.

Najbolji efekti ostvaruju se ako se određeni kamen stavi na bolno ili bolesno mesto. Tako, na primer, onaj ko ima migrenozne probleme, kamen treba da stavi na čelo, ko ima teškoća s disanjem, na grudi. Lekovit efekat imaju i ogrlice i narukvice od poludragog kamena, kao i tečni eliksiri - lekovita voda od kristala. Kristali se nose u obliku kamenčića ili nakita, drže u rukama ili na telu, u vrećicama (džep, tašna), raspoređeni u životnom i radnom prostoru.

Kristaloterapija se koristi za više od hiljadu bolesti, problema i stanja (fizičkih, emocionalnih, mentalnih, duhovnih), gde je pokazala širok spektar razultata – od poboljšanja kvaliteta života do izlečenja. Da poludrago kamenje ne bi izgubilo pozitivnu energiju, potrebna mu je nega, odnosno pranje pod mlazom vode. Kad birate određeni kamen, birajte ga po osećaju koji imate kad ga držite u ruci ili ciljano po onome na šta određeni kamen lekovito deluje.

Rozenkvarc.

Kamen srca Simbol nežne ljubavi, olakšava emotivne probleme i leči srce. Budi životnu radost, podstiče na vernost i ljubav, jača smisao za lepotu. Štiti od štetnih zračenja u prostoru, posebno tehničkih uređaja.

Žad.

Unosi harmoniju Donosi emocionalnu ravnotežu i stabilnost. Koristi se kod plućnih i bubrežnih problema, slabosti imuniteta, prevelikog umora nervnog sistema. Deluje na izlečenje bolesti očiju, bubrega i organa za varenje.

Ahat.

Kamen koncentracije Ahat je kamen sklada, povećava kreativnost i podstiče intelekt. Poznat je kao kamen koji donosi sreću. Pomaže u pronalaženju praktičnih rešenja. Ko ima strah od ispita, treba da nosi ogrlicu sa priveskom od ahata ili da popije vodu od kristala, jer on i ohrabruje.

Tigrovo oko.

Kamen istine On ublažava migrene, grčeve, nervozu. Čuva nas od pogrešnih prijatelja i odluka. Tigrovo oko pomaže i kod bolova u kičmi. Ne sme da se nosi duže od sedam dana u kontinuitetu i nikako na goloj koži.

Akvamarin.

Kamen hrabrosti i mira Jača samosvest. U braku produbljuje ljubav. Talisman je na putovanjima i krstarenjima. Kod bola u grlu i bronhitisa pomaže lanac sa kamenčićima akvamarina. Dejstvo pojačava lančić od srebra ili zlata.

Opal.

Balzam za dušu Simbol je nade, nevinosti i čistote. Ovaj svetlucavi kamen štiti od depresije, smanjuje strah od usamljenosti i mraka i tera noćne more. Od velike je pomoći kod problema sa želucem i probavom.

Tirkiz.

Zaštitni kamen Indijanci su verovali da tirkiz stvara direktnu vezu duše s nebom, da donosi nebesku energiju na zemlju. Umanjuje strahove, podstiče odlučnost i jača samopouzdanje. Dobar je saputnik na putovanjima jer nas čuva od opasnosti.

Mesečev kamen.

Ženski kamen Smiruje i ublažava emocije. Mesečev kamen trebalo bi da se nosi duži vremenski period. Tad može da utiče na plodnost žene, da smanji probleme s menstruacijom i klimaksom. Ako ga stavite ispod jastuka, bolje ćete se sećati svojih snova.

Jaspis.

Kamen hrabrosti Jaspis je i kamen nežnosti i opuštanja. Donosi tišinu i utehu. Ima zaštitničku energiju. Štiti od negativnih uticaja drugih ljudi i istovremeno hrabri i daje poverenje. Štiti od crne magije. Pomaže dojiljama da uvek imaju mleka. Koristi se i kod dozivanja kiše.

Oniks.

Kamen lepote Pospešuje prirodnu funkciju kože, pomaže kad se stavi na mesta s upalama od infekcije ili sunca i na mesta s gljivicama. Dobro je i držati ga u džepu od pantalona jer rasteruje strahove, leči melanholiju, od njega se bolje spava, ublažava stres i jača optimizam.

Ametist.

Izvor snage Smiruje lupanje srca, unutrašnji nemir, napetost i poboljšava raspoloženje kod nervoznih i histeričnih osoba. Podstiče dobar san i leči migrenu. Ametist umiruje, zato ga treba s vremena na vreme držati u ruci.

Lapsis lazuli.

Proširuje svest Lapis lazuli ima jake treptaje, koji, kad se kamen stavi na treće oko (između očiju), proširuje svest. Nebeski kamen koji Ijudima donosi mir, mudrost i Ijubav. Jakim vibracijama prodire u naš organizam. Umirujuće deluje na oči, alergije, visok krvni pritisak...

Dragana Gojković