Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihologija

TEHNIKA "OGLEDALA" ZA LJUBAV ŽIVOTA: kako da privučete muškarca iz snova

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Zašto s nekim ljudima odmah nađemo zajednički jezik, a s drugima se uopšte ne razumemo? Kako tvrde psiholozi, sličan se sličnom raduje

Izvor: Foto: Profimedia

Svako od nas ima svoju predstavu idealnog prijatelja, sagovornika, partnera u poslu ili ljubavi... Stavove o tome formiramo u najranijem detinjstvu, oko pete godine. Centralna tačka našeg stava jesu ljudi koje najčešće viđamo. Neki put je to i sopstveni odraz u ogledalu ili neko od rođaka. 

Setite se kakvi ste bili kao dete: koliko ste pažljivo posmatrali sopstvenu fizionomiju, kako ste imitirali roditelje, kakve ste grimase pravili kad vam se nešto sviđa ili ne sviđa. Postepeno vam se sve što vam se dopadalo nekako urezalo u mozak, a kasnije ste taj osnovni obrazac samo korigovali i dopunjavali. Tokom odrastanja, svet oko sebe ocenjivali smo po stepenu dopadljivosti, ali uvek u odnosu na sebe. Što smo s nekim nalazili više zajedničkih tačaka, to nam je bio bliži. Dosadno nam je ono što ne razumemo, ne podnosimo ono što je daleko od naših shvatanja... Ponekad nas je privlačilo i ono što nam je nepoznato, ali smo slutili da će nam se možda svideti.

PROČITAJTE JOŠ: 10 grešaka koje vam kradu sreću: kako da živite lepše i srećnije

Čoveku u kome prepoznajemo nešto od svojih osobina, automatski više verujemo. On nam se odmah učini „poznat“ i mnogo lakše se spijateljimo. Ponekad se „prepoznavanje“ odvija na osnovu spoljašnjeg izgleda koji nam je signal da je i unutra slično. Teorija dvojnika primenjiva je u svim vidovima komunikacije, ne samo na ljubavnom planu. Zaključak izvucite sami: ako neko nije ni nalik nama, bolje je da i ne započinjemo ljubavnu priču.

Ako ste kojim slučajem nežna plavuša, a u vezi ste s pravim mačo maškarcem, crnim, visokim i snažnim, pitate se kakva je tu sličnost. Odgovor je veoma jednostavan. Više nego izgled i manifestacije ponašanja, o nama govore mimika, gestikulacija, način hoda, uzrečice koje koristimo. Sve nam to daje lični pečat, pa i na taj način možemo naći srodnu dušu. Neko se češka po nosu, neko uvrće pramen kose, neko žmirka, hoda pogureno ili poskakuje, koristi određenu pozu za pokazivanje osećanja... Setite se koliko bračnih parova znate koji s godinama počinju da liče jedno na drugo. Nema tu nikakve misterije: sve rade zajedno i postaju ekipa u kojoj je poželjno da isto govore, kreću se, dišu. 

Na sledećoj strani pročitajte kako da privučete pažnju muškarca iz svojih snova...

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...