U celoj toj priči u jednom trenutku ćete se zapitati kada ste pročitali poslednju knjigu i koliko ste malo bili među koricama ove godine. 

Sigurno i sami znate koliko ste puta počeli da čitate knjige ali su vas prekinule notifikacije društvenih mreža, pozivi i mejlovi.

Postavlja se pitanje da li je moguće da nas informacije toliko uznemiruju i da li je možda staromodan način čitanja i informisanja uticao na smanjenje našeg stresa koji je danas izazvan neprestanim protokom činjenica. Možda je lek za svu tu haotičnost u našoj glavi, a sa kojom se susrećemo na poslu i kod kuće upravo u vežbanju koncentracije i fokusa, recimo uz pomoć knjige.

VIŠE: Čarobni napitak za vredne studente: šolja crnog čaja povećava koncentraciju

Razumevanje našeg mozga: dopamin, zadovoljstvo i stvaranje loših navika

Poslednja neurološka istraživanja počela su da nam pomažu da razumemo zašto se mi ponašamo na način na koji to radimo u savremenom informacionom sistemu. Ispostavilo se da naš mozak daje prednost novim informacijama nad svim drugim (izuzev seksa i hrane). Dokazano je da pristupanje novim informacijama, u ovom slučaju putem klika, oslobađa dopamin u mozgu. Tako da naš organizam stalno traži da radimo ono što pobuđuje ovu supstancu.

Troškovi energije

Dok sa jedne strane imamo zaraznu atrakciju novih informacija, sa druge strane strane plaćamo cenu skakućući od jedne na drugu stvar. Prema neurolozima naš mozak zazuzima oko dva posto težine našeh tela ali troši i do 20 posto naše energije.

Kada mozak radi punom parom on vas puno troši, a kada odmarate on miruje i troši oko 11 kalorija na sat. Kada čitate trošite 42 kalorije na sat, dok ih prilikom obrade novih informacija trošite čak 65.

Najviše trošite kada idete sa jedne teme na drugu. Budite svesni da na čitanjem bespotrebnih informacija trošite previše energije, naročito kada kombinujete više prozora na uređaju od jednom. Stoga je knjiga veoma dobro rešenje da se usresredite i ne iscrpljujete previše.

Većini nas je posao da neprekidno gledamo u ekran i odgovaramo na gomilu poruka. Nažalost nemoguće je pobeći od informacione buke. Rešenje možda zaista postoji u vraćanju knjigama i odmaranju od konstantne digitalne povezanosti.

Uradite to na sledeći način:

1.Kada dođete kući sa posla stavite mobilni i laptop na stranu. Razmislite da li uopšte mogu tako kasno da vam stižu mejlovi na koje morate odmah odgovoriti. Mnogo je bolje da se odmorite kako biste ujutro otišli na posao puni elana i obavili sve što treba kako treba.

2.Tokom nedelje posle večere ne uključujte televizor ili internet. Kada sve u kući namirite uzmite knjigu i započnite relaksaciju.

3.Ne držite uređaje i aparate u spavaćoj sobi. Ovo je prvi korak ka digitalnom čišćenju. Nemojte posegnuti za tabletom u tri ujutru i ne provodite vreme na tviteru ako ustanete i ne možete da spavate. Jednostavno upalite noćnu lampu i uspavajte se uz knjigu.

Izvor: BIZLife