Lista je, naravno, samo okvirna i može da vas inspiriše da i vi osmislite svoj interni „kodeks finansijskog vladanja“ u zavisnosti od konkretnih porodičnih okolnosti.

Poenta je u tome da većina psihologa koji se bave partnerskim i bračnim odnosima naglašava da je organizovanost u ovoj oblasti izuzetno važna za skladan porodični odnos.

1.  Ne možeš da mi ugroziš finansijsku budućnost.

Dramatični troškovi koje jedan partner napravi bez ikakvog dogovora s drugim potpuno uništavaju poverenje! Često do takvih situacija dolazi kada je već situacija u braku zategnuta pa finansijsko „neverstvo“ dolazi samo kao vrhunac. U tom slučaju, nije nemoguć ni razvod kao krajnji efekat. Premda psiholozi kažu da mnogi srećni parovi zapravo imaju male tajne koje ne dele s partnerom, upadanje u ozbiljne finansijske probleme nipošto ne spada u takav „romantični začin“ za vezu.

2. O troškovima za poklone moramo se dogovoriti.

Koliko vi mislite da je dovoljno potrošiti na rođendanski poklon za prijatelja? Otprilike, u vrednosti jedne lepe, moderne košuljice? E pa vidite, vaš partner smatra da je cena boce pića maksimum koji  je pristojno potrošiti, jer je to politika koju je poneo iz momačkih dana. 

Ovaj primer je dovoljan da vam pokaže kako je najpametnije ustanoviti okvirna pravila o svotama novca koje se uobičajeno izdvajaju iz vašeg kućnog budžeta za poklone: potreban vam je nivo za obične posete i slave, rođendane najdražih i venčanja bliskih prijatelja i rođaka. To će vam uštedeti mnogo nerviranja i „ujedanja za jezik“ koje vas muči onda kad smatrate neki trošak neprimerenim a nećete da to kažete jer idete na svadbu kod „njegovih“. (Koje napetosti u braku jačaju vezu pročitajte ovde.)

3. Svakog trećeg četvrtka organizovaćemo  porodični finansijski samit!

Najbolje je o pitanjima novca razgovarati u vreme koje posvetite samo tome, a ne ujutru kad žurite na posao ili uveče kad ste mrtvi umorni. Vikendom, kad inače imate mnogo kupovine i troškova, bićete suviše napeti. Zato odvojite jedan dan u mesecu kad imate dovoljno vremena da skuvate kafu i popričate sa partnerom o dve glavne teme: pitanja budućnosti  se odnose na teme kao što su godišnji odmor i krediti, a pri razmatranju “prošlosti”, pozabavite se onim gde se novac odlio prošlog meseca a da to niste planirali.

4. Upoznaj najskrivenije finansijske snove svog partnera.

Ne ustručavajte se da s vremena na vreme odigrate igru “šta bi uradio s milion dolara”. Istraživanja pokazuju da parovi učvršćuju emocionalnu bliskost ako ohrabruju jedno drugo u snovima i maštanjima. Takođe, možda će vas iznenaditi šta sve vaš partner priželjkuje da učini sa svojim milionima,  pa ćete otkriti i ono što o njemu do tada niste znali. (Osam tajni srećnog braka pročitajte ovde.)

Kristina Ivanović

Izvor: Lisa