Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO RODITELJI TREBA DA VASPITAVAJU ĆERKE: stručnjaci otkrivaju šta treba da uradite da bi vaša devojčica postala samouverena i snažna

Ako ste roditelji jedne ili više devojčica sigurno ste se bezbroj puta pitali kako da učinite da oseća sigurno i da postane snažna, zato donosimo odlične savete koje možete da primenite odmah u svom vaspitanju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Snažne devojčice su one koje odrastaju sigurne u sebe, svoje kvalitete i sposobnosti. One uče da preduzimaju akciju, donose dobre izbore u svojim životima i rade pozitivne stvari za druge. One kritički razmišljaju o svetu koji ih okružuje, izražavaju otvoreno svoje mišljenje i uzimaju u obzir tuđe. Jake devojčice su samouverene i odrastaju sa „ja to mogu“ stavom. Naravno, i one mogu imati svoje trenutke slabosti (kao i svi mi) i sumnjati u sebe, ali ova osećanja ih ne parališu jer one znaju da se uhvate u koštac sa svojim problemima. Snažne devojčice žive potpune, ispunjene živote. Evo nekoliko saveta stručnjaka koje će vam pomoći da odgajate snažne ćerke.

Ohrabrite vašu ćerku da sledi svoje strasti.

Potpuno angažovanje i posvećivanje aktivnosti koju voli će joj omogućiti da nauči da savlada izazove, gradi svoje samopouzdanje i radi na afirmaciji pravih vrednosti a ne samo spoljašenjeg izgleda. Bavljenje onim što voli će joj omogućiti da više vremena posveti omiljenom sportu ili instrumentu na primer a ne televiziji.

Dozvolite i vašoj devojčici da ima glas prilikom donošenja odluka.

Kada god je to moguće dozvolite devojčici da donosi konstruktivne odluke o svom životu. Neka sama bira šta će da obuče, u određenim granicama. Neka bira u kojim će vannastavnim aktivnostima da učestvuje (dok god je to ok i sa ostatkom porodice). Zapamite da će shvatiti šta voli isprobavanjem raznih stvari koje će joj pokazati i šta ne voli i šta voli. Ako već posle jedne sezone ne voli jednu aktivnost, ok je preći na drugu.

Odredite najvažnije moralne i etičke vrednosti za vašu porodicu.

Etičke i moralne vrednosti koje želite da prenesete na vašu devojčicu najbolje je da pokazujete primerom. Kada tokom dana možete da utičete na vrednosti koje prenosite deci? Koje vrednosti želite da vaša ćerka razvije u životu? Razmislite o tome i pogledajte da li se te vrednosti oslikavaju u vašem roditeljskom stilu.

PROČITAJTE JOŠ: AKO PAR NEMA DETE, NE ZNAČI DA... 9 zabluda o ljudima koji nemaju ili ne žele decu

Ohrabrite je da sama rešava svoje probleme a ne da vi to radite za nju.

Kada roditelji često preuzimaju stvari u svoje ruke, devojčice ne razvijaju osnovne veštine koje su im potrebne za samostalno rešavanje problema. Bolje je da, kada se vaša ćerka suočava sa nekim problemom, zatražite od nje da razmotri tri strategije ili načina na koje može da reši problem i zajedno sa njom razmotrite posledice svake od njih. Neka ona zatim odluči šta želi da uradi (u okvirima razumnog i razmotrenog). Čak i ako se ne slažete sa njenim izborom, na ovaj način ćerki dajete osećaj kontrole nad njenim životom i pokazujete joj da je ona odgovorna za svoje odluke.

Ohrabrite je i podstaknite da preuzima rizike.

Devojčice koje izbegavaju rizike ove vrste imaju niži nivo samopoštovanja od devojčica koje pokušavaju malo rizičnije stvari. Zato podstaknite i vašu devojčicu da izađe iz svoje zone sigurnosti. Na primer, ako se plaši da vozi bicikl nizbrdo, krenite od manjih brda kako bi se postepeno oslobodila. I kod devojčica koje nemaju atletsku predispoziciju važno je razviti određene fizičke sposobnosti i samopouzdanje dok su male. Bilo da se radi o timskom ili individulanom sportu, devojčice treba da kreiraju fizičku vezu sa svojim telom jer tako grade samopouzdanje.

Neka devojčice rade zajedno.

Devojčice koje sarađuju na projektima u školi ili zajedno učestvuju u rešavanju problema mnogo su bolje u suočavanju sa problemima i rizicima. Kod ovih devojčica se, prema istraživanjima, javlja neverovatno veći osećaj ispunjenosti i stručnosti, a što utiče na jače samopouzdanje. Podstaknite i vašu ćerku da učestvuje u timskim aktivnostima ili se uključi u organizacije koje zahtevaju timski rad.

Neka vaša ćerka zna da je volite zbog onoga što jeste a ne zbog toga koliko ima kila ili kako izgleda.

Brinite se o tome da vaša devojčica zdravo jede ali nemojte nikada biti previše opsesivni oko toga. Slušajte njena razmišljanja (o hrani i drugim stvarima) i pokažite podršku njenoj jedinstvenosti jer ćete joj tako pomoći da odraste u osobu koja želi da bude. Prokomentarišite pre način na koji se „vuče do sobe“ ili ideje koje izražava pre nego što prokomentarišete njen izgled.  Potrebno je da ona zna da je poznajete kakva je zaista i da podržavaterazvoj te osobe, ali i da primetite kako iz nje izrasta mlada žena.

Dozvolite joj da se ne slaže sa vama i da se naljuti.

Odgajanje snažne devojčice podrazumeva i život sa njom. Ona se i u kući mora osećati slobodnom da izrazi svoje mišljenje kao i da zna da ćete je vi čuti. Tako će naučiti da isto može da uradi i sa drugarima u školi, profesorima, dečkom ili budućim šefom. Devojčicama je potrebno pokazati kako da jasno izraze svoja neslaganja sa ljudima i potrebna im je pomoć i podrška da ne odustaju od svojih ubeđenja zarad održavanja prividne harmonije. Pomozite devojčicama da donose razumne odluke o tome kako da iskažu svoja osećanja i kome. Neće sve devojčice to hteti, naročito ne one stidljive, ali i njima možete pomoći da razviju ovu osobinu.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije