PREMINULA MILKA BABOVIĆ: Zašto su svi voleli legendarnu sportsku komentatorku

Cela bivša Jugoslavija oprašta se od sportske novinarke Milke Babović koja je generacije naučila profesionalnom odnosu prema poslu, uz elokvenciju koja se ne zaboravlja!

Youtube printscreen

Bivša jugoslovenska atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović preminula je 26. decembra 2020. godine u Zagrebu u 93. godini. Kako je javio Tanjug, preminula je od korona virusa koji joj je dijagnostikovan krajem oktobra. Legendarna komentatorka rođena je 27. oktobra 1928. u Skopju, a u Zagrebu je živela od 1948. godine gde je studirala hemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu 1963. sport, hrvatski i nemački jezik. Govorila je i engleski, a služila se francuskim i ruskim.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama. Prvakinja Jugoslavije bila je 17 puta, 27 puta rušila je državni rekord u nekoliko disciplina, 26 puta bila je članica reprezentacije, a dva puta prvakinja Balkana.

Od 1949. bavila se sportskim novinarstvom, a ostaće posebno upamćena po komentarisanju takmičenja u umetničkom klizanju, ali je prenosila i atletiku, gimnastiku, rukomet i druge sportske događaje.

Vest o njenoj smrti rastužila je mnoge koji su je voleli zbog izuzetnog profesionalizma i specifičnog šarma koji ju je krasio. Bila je uvek spremna, dobro "potkovana" znanjem, a pritom veoma elokventna. Posebno je plenila u komentarima klizača na ledu, mada se sama nikada nije bavila ovim sportom.

Kako je sama kasnije objašnjavala u intervjuima, učila je od takmičara koji su joj do detalja objašnjavali figure i skokove. Vodila je gledaoce znalački kroz zamršene izraze kao što su "dupli aksl" i "tulup", tako da su uz svi osećali kako i sami razumeju tajne velikih šampiona. Bilo je to vreme kad niste mogli da - kao sada - u uglu TV ekrana pratite kako kompjuter mehanički sabira poene. Tada nije unapred bilo poznato kakve će elemente takmičari izvesti. Zato je Milka Babović bila kao neka spona između gledalaca i sudija, tumačeći koliko je neki nastup bio tehnički zahtevan a kakav je neki klizač ostavio "umjetnički dojam" kako je govorila. U vreme kad mnogi nisu imali kolor televizore, trudila se da svima dočara boje sa ledenog podijuma i to bi joj i dalje promaklo kad se nova tehnologija uveliko proširila.

Znala je i da napravi lapsus, kako se svim komentatorima i novinarima dešava, otkako je "sveta i veka". Nije se ljutila kad je dobijala godišnje nagrade kao "Mis lapsus". Zauvek će ostati upamćena njena rečenica kako je na rukometnom terenu "naša ženska momčad". Znala je da se zanese u opisivanje haljinica plesnih klizačica mada su svi gledaoci te kostime mogli sami da vide na ekranu. Ali je bila predani profesionalac i u svakom prenosu je ulagala celu sebe. I to je ono što će se pamtiti.

Izvor: Lepa&Srećna