Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnost protkana slamom

Umetnička dela ne nastaju samo korišćenjem poznatih sredstava poput gline, četkice, boja... Upoznajte neobičnu tehniku stvaranja umetničkih dela pomoću slame.

  Izvor: Foto: Promo / Imgur

Slama se sakuplja, suši, tanji, ispravlja, slaže po nijansama, a zatim uvija, prepliće, tka, zašiva i provlači, kako bi se dočarao zlatni sklad sunčeve svetlosti i žitnih polja, idilični život na salašu i radovi u polju. Možda niste znali, ali od slame su napravljene i ikone koje krase zidove mnogih crkava.

U četvrtak, 13. marta 2014. godine možete se sami oprobati u ovoj neobičnoj vrsti umetnosti, na izložbi Bunjevačkog kola iz Sombora, jer će takozvane slamarke, autorke neobičnih slika od slame, pokazati svim prisutnima tehniku izrade umetničkih dela od prirodnog materijala. Izložba će se održati od 17 do 20 časova u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu.

Ova tehnika izrade slika daje efekte kolaža, intarzije, inkrustracije, reljefa i filigrana, a karakteristična je za Bunjevce. Slike od slame predstavljaju praznik Dužionicu - praznovanje Bunjevaca u slavu žetve i Božićne praznike.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije