Dva veka od rođenja slavnog kompozitora Đuzepea Verdija Beogradska filharmonija obeležiće koncertom u petak, 13. decembra 2013. godine, pod upravom Karen Kamenšek.

Treća dama iz ciklusa „Na visokim potpeticama“ vodiće orkestar kroz najlepše simfonijske stranice operske literature velikog kompozitora na Kolarcu, a koncert počinje u 20h.

Ređe izvođena baletska muzika iz čuvenih opera Otelo, Magbet i Don Karlos biće muzičko podsećanje Beogradske filharmonije na tvorca najlepših opera i to u godini jubileja.

Karen Kamenšek je veoma tražena dirigentkinja koja neguje širok repertoar od klasične do savremene muzike. Kao muzički direktor Opere u Hanoveru, postavila je nekoliko opera u godini Verdija ali kao dirigent prvi put izvodi njegove kompozicije upravo sa Beogradskom filharmonijom.

"Vraćam se u Beograd nakon dvanaest godina i susrećem potpuno nov, podmlađen orkestar. Prepoznajem tek šest – sedam lica, a radi se o lepoj promeni posebno što u orkestru ima mnogo mladih dama. Raduje me što ovaj put imam priliku da vodim probe u, za mene, novoj i prelepoj Sali Filharmonije. Biti žena dirigent isto je kao biti žena lider u bilo kojoj drugoj profesiji. One su često prinuđene da budu ‘ajkule’ i ne prihvataju ne kao odgovor. Beogradska filharmonija je jedini orkestar za koji znam da ceo ciklus posvećuje ženama – samo što moje potpetice nisu toliko visoke", kaže kroz smeh Karen Kamenšek.

Pored Verdijevih kompozicija, Beogradska filharmonija izvešće maestoznu Devetu simfoniju Šuberta. Podnaslov ove simfonije je Velika  i smatra se izvođačkim izazovom zbog svoje dužine i interpretacijskih zahteva.

Sledeći koncert iz ciklusa "Na visokim potpeticama" predvodiće čuvena Džejn Glover, 14. februara sledeće godine.