Internet pretraživač "Gugl" je svoj današnji logo posvetio prazniku dece, a prikazuje grupu nasmejanih mališana koji se drže za ruke i mašu.

Ovaj međunarodno priznat praznik ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine, s ciljem da promoviše međusobnu interakciju i razumevanje među decom i za dobrobit najmlađih u svetu. Pet godina kasnije, 20. novembra 1959, UN su usvojile deklaraciju o pravima deteta, a nakon trideset godina i Konvenciju o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila. Svetski dan deteta se obeležava, između ostalog, i kako bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema mališanima, kao i na aktuelne problemes kojima se deca suočavaju.

Organizacija "Prijatelji dece Srbije" koristi važnost današnjeg praznika da podseti državne, nevladine institucije, organizacije i pojedince u našoj zemlji da veliki broj mališana koji žive u Srbiji još uvek žive u siromaštvu i atmosferi nasilja. Ova organizacija napominje da su kvalitet obrazovanja  i zdravstvene zaštite u padu, a da društvu manjka sadržaja koji podstiču razvoj, kreativnost, stvaralaštvo i toleranciju.

„Našoj deci pripada i treba podrška u fizičkom, mentalnom , duhovnom, moralnom i društvenom razvoju, igra, obrazovanje, kultura, umetnost“, poručuju iz Organizacije.