Vladimir Putin i njegova supruga Ljudimila objavili su, 6. juna 2013. godine pred kamerama državne televizije da je njihov brak, posle trideset godina, okončan.

Glasine o tome da prvi čovek Rusije i njegova supruga žive odvojeno kružile su godinama, što je možda i prirodna posledica pokušaja da se ta tajna po svaku cenu sačuva.

Retko su se pojavljivali u javnosti zajedno, a kada se to dogodilo jednom prilikom pre tri godine, sedeli su u tako neprirodnom položaju jedno kraj drugog da su glasine brujale dugo nakon toga.

Međutim, sve misterije su razotkrivene 6. juna uveče kada su, posle baletske predstave u Kremlju, gospodin i gospođa Putin odgovorali na pitanja TV novinara.

Na pitanje da li je istina da više ne žive zajedno, ruski predsednik je odgovorio: „Da, to je istina.“ Ljudmila je to potvrdila, rekavši da se se njihova bračna situacija može nazvati „civilizovanim razvodom“.

Pravno razjašnjenje je, međutim, dao portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov koji je naglasio da Putinovi nisu još razvedeni i da uopšte nije poznato kada će pravna procedura biti okončana.

O razlozima razvoda, supružnici nemaju baš isto viđenje. Ljudmila je izjavila da je ključni razlog u tome što se njih dvoje veoma malo viđaju, dok je ruski predsednik prokomentarisao sve i rečenicom kako „nisu svi stvoreni za život pred očima javnosti“.

M. B.