Diznijevi junacisu veoma zanimljivi za publiku širom sveta. Osmislio je sirene na kopnu, lepotice sa zverima u dvorcu, a tu je i mali vanzemaljac na zemlji.

"Lilo i Stitch" su došli pred publiku nakon velikog uspeha Diznijeve tradicionalne animacije. Reč je o slatkoj priči o prijateljstvu i vanzemaljcima.

U sredu, 22. maja, samo uz dnevne novine Kurir besplatno dobijate album za sličice “Stitch”.

3887465_album_ff.jpg
Promo 

Od svog pojavljivanja animirani junak Stitch oduševio je gledaoce širom sveta. Već 22 godine je omiljeni junak, a prvi put se pojavio u filmu "Lilo i Stitch".

Zanimljivosti o filmu "Lilo i Stitch"

Međutim, ovo nije njegovo pravo ime. Pre nego što je upoznao Lilo, bio je jednostavno poznat kao Eksperiment 626. Nastao je u laboratoriji koju je razvio dr Jumba Jookiba, a njegov broj ima posebnu simboliku.

3884498_profimedia0774052739_ff.jpg
Profimedia 

Prvi broj, "6", označava seriju eksperimenata kojoj je Stitch pripadao. A koja je to bila serija? Pa, serijal "Battlefield/Doomsday Experiments with Galactic Implications", naravno!

Ovaj Diznijev lik nastao je mnogo ranije, još 1985. godine, a prvobitno je bio junak knjige.

Stitch nije uvek bio umiljato, ljupko stvorenje koje svi danas poznajemo. Prvobitno je bio međugalaktički gangster, sa Džambom kao nezadovoljnim članom njegove bande koji je ostavljen tokom pljačke i želeo je osvetu.

3884497_profimedia0774052818_ff.jpg
Profimedia 

Ipak, Dizni je odlučio da ovo pretvori u ljupku priču o prijateljstvu, koja je osvojila svet, a mališane naučila važne lekcije o drugarstvu.

Ko je Volt Dizni?

Bio je karikaturista, magnat i vizionar koji je postao simbol kulture severne Amerike 20. veka. Za Diznija se govorilo da je čovek pun snova, ambiciozan perfekcionista, a jedna od prvih njegovih kreacija bio je Miki Maus.

2859535_profimedia0095037944_ff.jpg
Profimedia 

Čuveni autor crtanih likova rođen je 5. decembra 1901. godine u Čikagu, kao četvrto dete Elajasa Diznija, stočara i voćara iz Misurija. Porodica sa petoro dece se preselila u Kanzas kad je Volt napunio 10 godina, a ponovo su se vratili u Čikago gde je pohađao srednju školu.

Ipak, iako su njegovi crtaći obeležili detinjstvo generacija, za njegov život vezuje se mnogo kontroverzi, a mi vam u nastavku otkrivamo neke od njih.

Tajni agent

Pojedini biografi navode da je Dizni voleo svoju porodicu i posao, ali iznad svega svoju zemlju.

1837267_dizni_ff.jpg
Profimedia 

Videvši u Dizniju moćnog saveznika u borbi protiv sovjetskih simpatizera u šoubiznisu, Edgar Džej Huver tadašnji šef FBI-a ga je vrbovao za službu. Dizni je postao Huverov najuticajniji doušnik.

Ni dan-danas se ne zna o kome je sve Dizni dostavljao izveštaje Huveru i čije je karijere upropastio tim pre što su dokumenta o Dizniju i dalje strogo poverljiva.

Ratna propaganda

Pre nego što će postati posvećeni lovac na komuniste Dizni je nadgledao produkciju na stotine propagandnih filmova snimanih u periodu od 1942. do 1945. godine.

2859537_profimedia0579282791_ff.jpg
Profimedia 

Većinu ovih ostvarenja publika nije mogla da vidi, tim pre što su bili namenjeni isključivo vojnicima.

Najpoznatiji Diznijev propagandni film “Der Fuehrer’s Face” gde je u glavnoj ulozi bio Paja Patak, koji teško izlazi na kraj sa stresom i komplikacijama koje u njegovom životu izaziva rat.

U filmu “Commando Duck” Paja Patak dobija ulogu akciong heroja kojem je pošlo za rukom da sam digne u vazduh japansku vojnu bazu.

Miki Maus nije bio prvi

Iako mu je Miki Maus, otvorio vrata u celom svetu, zanimljivo je da nije bio Diznijev prvi lik. Mikijev prethodnik, srećni zec Osvald, stvoren je dok je Dizni bio pod ugovorom sa Universal Picturesom.

687927_volt-dizni_ff.jpg
Profimedia 

Kada je prekinuo saradnju sa ovom kućom, Dizni nije imao autorska prava i stoga je morao da stvori novog lika. Zanimljivo je da je njegov omiljeni lik, pak, bio Šilja.

Zamrznut?

Takođe, jedna od priča koja je godinama opšte prihvaćena u društvu je da je Volt Dizni zamrznut, te da će biti otopljen u jednom momentu.

Ipak, moraćemo da vas razočaramo jer ovaj medijski mag nije zamrznut, već je kremiran, po njegovoj poslednjoj želji. Pepeo je prosut u Kaliforniji.

Tekst: Kurir.rs / I. M. Promo / J. G.