Nacionalna platforma Srbija stvara i kompanija Telekom Srbija potpisale su Memorandum o razumevanju i započele stratešku saradnju u domenu kreativnih industrija kroz platformu SERBIA CREATES SCREEN - čija je misija dugoročna međunarodna promocija domaćeg audio-vizuelnog sadržaja. Jedna od najvažnijih zajedničkih aktivnosti biće i organizovanje prvog srpskog „content“ marketa koji će se 2025. godine održati u kreativno-inovativnom centru „Ložionica“.

Platforma SERBIA CREATES SCREEN fokusirano će se baviti međunarodnim pozicioniranjem Srbije kroz promociju svakog vida kreativnog „screen“ sadržaja - audio-video produkcije, pre svega TV serija, gejminga i muzike. U tom smislu, prvi zajednički koraci u međunarodnom pozicioniranju Srbije već su načinjeni predstavljanjem Srbije u svetlu regionalnog lidera na nedavno održanom Forumu „Series mania“ u Francuskoj, koji okuplja profesionalce iz industrije kreiranja televizijskih serija iz više od 60 zemalja sveta. Srbija je, zahvaljujući ulaganju Vlade Republike Srbije koje je 130 puta veće nego pre 12 godina i Telekomu Srbija koje je za samo pet godina proizvelo više od 100 filmova i TV serija, apsolutni lider u regionu i kredibilan, ravnopravan partner producentima, emiterima i distributerima iz celog sveta.

serbia creative market 1.jpg
Promo 

Strateška saradnja dva uticajna subjekta u oblasti kreativnih industrija biće dodatni podsticaj za razvoj kreativnog sektora u Srbiji kroz brojne zajedničke aktivnosti ističe Ana Ilić, v.d. direktorke kreativno inovativnog centra Ložionica i tima nacionalne platforme Srbija stvara: 

Strateška saradnja dva uticajna subjekta u oblasti kreativnih industrija, platforme Srbija stvara i kompanije Telekom Srbija, kao najvećeg producenta kreativnog sadržaja ne samo u Srbiji već i u čitavom regionu jugoistočne Evrope, biće snažan pokretač inovacija, rasta, izvoza i kolektivnog uspeha srpske kreativne scene kroz brojne zajedničke aktivnosti. Istovremeno, kombinovanjem stručnosti i pristupom novim tržištima moguće je uticati na stvaranje i razvoj još dinamičnijeg kreativnog ekosistema u Srbiji, pre svega u okviru prvog regionalnog centra kreativnih industrija „Ložionica“, koji je osmišljen da u potpunosti odgovori na potrebe inovativnog biznis sektora u okviru nadolazećeg revolucionarnog talasa Industrija 5.0. Za takav poduhvat su nam potrebni upravo partneri poput kompanije Telekom Srbija, lidera u svojoj oblasti, koji imaju jasnu viziju budućnosti i koja je spremna da pomera granice naše kreativnosti i inovacija. Imamo sjajne ideje za zajedničke aktivnosti u budućnosti i naročito u okviru „Ložionice“.“

Aleksandra Martinović, direktorka Direkcije za multimediju Telekoma Srbija istakla je da će ova saradnja biti pre svega za dobrobit Srbije: 

„Godina 2025. je godina kada Beograd i Srbija postaju centar regionalnog i evropskog okupljanja kreativnih i produkcijskih eksperata koji će nam približiti  proces razvoja serija i filmova. Kroz stratešku saradnju sa plaformom Srbija stvara dobili smo nove mogućnosti i dodatno učvrstili viziju pozicioniranja Srbije koja je otvorena ka svetu u cilju razmene znanja  na polju kreativnih industrija. Na „content“ marketu, koji će biti održan na jedinstvenoj lokaciji u „Ložionici“,  imaćemo priliku da sve trendove, talente  i moguće kolaboracije približimo svim kreativcima. Poseban akcenat će biti stavljen na edukativni deo gde će Telekom Srbija svoja domaća i internacionalna iskustva i kontakte iskoristiti u cilju prenošenja jasnih znanja  kada je u pitanju kreiranje serija i filmova.“

Tekst: Promo