Jedna od najperspektivnijih violončelistkinja na svetu, Jing Žao nastupiće 1. februara 2013. godine u Kolarčevoj zadužbini.

Mlada umetnica koja je rođena u Pekingu 1978. godine održaće koncert u okviru Klasičnog ciklusa Beogradske filharmonije čiji će orkestar drugu nedelju za redom predvoditi šef-dirigent Muhai Tang.

Upravo je Tang preporučio upravi Beogradske filharmonije da ugoste talentovanu Jing Žao koja je počela da svira violončelo u petoj godini. Na Muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, njen talenat je prepoznao japanski čelista Risuke Ori koji joj je pomogao da studije nastavi u Japanu odakle je obrazovanje produžila na akademiji Herberta fon Karajana. Odskočna daska za njenu karijeru bila je prva nagrada na takmičenju ARD u Minhenu koju je dobila 2005. godine.

Na beogradskom koncertu Jing Žao će svirati Koncert za violončelo i orkestar br. 1, francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa. Ovo delo iako tehnički i muzički zahtevno, spada u jedan od omiljenih koncerata na repertoaru virtuoznih violončelista.

Na program će biti i Veberova uvertira za operu "Čarobni strelac" i Bramsova "Četvrta simfonija", koju je Beogradska filharmonija izvodila poslednji put pre tri godine sa Zubinom Mehtom.