Ovog meseca otkrivamo vam autentične ukuse juga Italije, u kojima možete uživati i u našoj prestonici, tačnije u restoranu „Campania Pizza Gourmet” na Novom Beogradu, čiji je vlasnik Nenad Blaževski.

Svaka nacionalna kuhinja ima svoju lepotu i posebne karakteristike, a za italijansku važi da je veoma omiljena i rasprostranjena u čitavom svetu. S obzirom na bogatu tradiciju i još bogatiju paletu ukusa, to i ne predstavlja iznenađenje. Međutim, retko gde možete, osim baš u Italiji, okusiti autentična italijanska jela, a posebno picu. Srećom, to se više ne odnosi na Beograd, jer ovaj restoran donosi autentične ukuse italijanskog juga – kroz namirnice i način njihove pripreme. Ukusi i mirisi se teško mogu prepričati, tako da raskošnu aromu prave pizza napoletana morate osetiti sami.

Pozivamo vas na kratko putovanje jugom Italije u društvu Nenada Blaževskog. Neke recepte možete isprobati i kod svoje kuće, i to s originalnim namirnicama koje takođe nudi restoran „Campania Pizza Gourmet”.

Restoran Campania Pizza Gourmet, napolitanska kuhinja u Beogradu
Stefan Stojanović 

Otkud tradicionalna napolitanska kuhinja u Beogradu?

Odrastao sam uz restoran-piceriju koju su držali moji roditelji, a uz to sam ljubav prema italijanskoj hrani sticao na poslovnim putovanjima po toj zemlji. Posebno me je oduševila hrana u Napulju – tako jednostavna a puna ukusa. Naročito mi se dopala tamošnja pica jer se razlikovala od svih ostalih koje sam dotad probao.

Kakva priča se krije iza vašeg restorana?

Ljubav prema originalnoj hrani i tradicionalnim ukusima italijanskog juga, uz vrhunski kvalitet sastojaka.

Zašto se toliko priča o vašoj napolitanskoj pici?

Naša pica se priprema na autentičan, tradicionalan način koji je zaštićen sertifikatom Associazione vera pizza napoletana. To znači da se pica peče u zidanoj peći na drva od šamota sa Vezuva, uvezenoj direktno iz Napulja. Brašno je iz poznatog mlina u Salernu koji postoji od 1953. godine, testo koje je nadolazilo 48 sati, razvlači se na starinski način, dok se pica peče od 60 do 90 sekundi. Samo na taj način dobija se verace pizza napoletana!

Novitet je i pizza gourmet koju ste takođe prvi doneli u Beograd?

Naša pica, naš finalni proizvod, sastoji se od kombinacije najboljeg pelata, mocarele, svežeg bosiljka i različitih vrsta parmezana. To je osnova na koju se kasnije nadovezuju moderne verzije. Originalne italijanske namirnice slažu se u elegantno jelo koje može sadržati različite vrste pršute, plodova mora, mediteranskog povrća... Uz svaku gurmansku picu preporučujemo vrhunsko vino koje se najbolje slaže s njom. U našem restoranu kasnije možete kupiti i sve namirnice koje je sadržala odabrana vrsta pice.

Kakvu viziju ste imali dok ste razmišljali o otvaranju ovakvog restorana?

Želeo sam da svojim sugrađanima približim autentična jela italijanskog juga, pripremljena po originalnim receptima i izvornim namirnicama. „Campania Pizza Gourmet” je jedini restoran u Srbiji koji poseduje sertifikat za pravu napolitansku picu koja se priprema na tradicionalan način.

Restoran Campania
Stefan Stojanović 

Gde ste pronašli inspiraciju za enterijer restorana?

Enterijer je slika moderne napolitanske picerije, s originalnim detaljima koji su oslikani u mestu Vijetri sul Mare
na Amalfitskoj obali. Ambijent je veseo, porodični, isti kao što je u Italiji, gde je običaj da se familija i prijatelji okupljaju u prijatnom ambijentu uz picu i vino.

Koja jela su vas najviše intrigirala za vreme prvih putovanja po ItalijI?

Italiju sam posećivao još kao dete, a kasnije često boravio u njoj poslovno. Najviše sam uživao baš u pici iz napuljske regije. To je bilo posebno jelo, koje se razlikovalo od svih ostalih.

Italijanskoj kuhinji je teško odoleti, koja jela iz vašeg jelovnika su naročito omiljena gostima?

Pored raznih vrsta pice, spremamo autentična jela kao što su pasta di Gragnano, pripremljena na mnogo načina i ragu od teletine i divljači; plodove mora spremamo na način costiera di Amalfi, dok su desert, kafa i pića poput dižestiva limuncello di Sorrento rezervisani za kraj obroka.

Jezikom gastronomije prenosite duh Kampanje do radoznalih beogradskih hedonista, postoji li nešto što mogu poručiti samo kod vas?

U našem restoranu možete doživeti gastronomski ugođaj juga Italije, posebno regije Kampanje, Amalfitske obale, Napuljskog zaliva i Sorenta – u svakom pogledu. Kod nas možete probati tradicionalna jela poslužena na moderan način i kombinovana sa vrhunskim vinima, kakve su autohtone vrste Falanghina, Greco di tufo, Aglianico... Uživanju u vrhunskoj hrani doprinosi i autentičan ambijent kao da se nalazite negde na obali Amalfija.

Restoran Campania
Stefan Stojanović 

Koji sastojak je „junak” vaše kuhinje?

To je svakako paradajz sa Vezuva, koji svakom jelu daje posebnu notu zahvaljujući svojoj prirodnoj slasti.

Kod nas se pica smatra brzom hranom koja se jede „s nogu”, za razliku od tradicionalne koja predstavlja
pravo gastronomsko uživanje?

Važnost pravilnog pristupa hrani najviše se oslikava u pripremi prave pizza napoletana, za koju jedino mi imamo sertifikat Vera pizza Napoletana, najstarije asocijacije koja je u Unesku zaštitila umetnost spremanja pice. To je stara zanatska koncepcija mešenja testa i pripreme pice od najboljih sastojaka, koja se potom peče u specijalnim pećima.

Imate li svoje favorite u jelovniku restorana „Campania Pizza Gourmet”?

Iz našeg jelovnika izdvojio bih gurmansku picu, pastu iz Granjana i ragu od plodova mora ili divljači.

Namirnice s juga Italije

Zašto je važno da prilikom pripreme svakog jela koristite originalne namirnice sa zaštićenim geografskim poreklom?

– Namirnice su najvažniji deo pripreme naših tradicionalnih jela. Zato koristimo samo prvoklasne namirnice sa žigom o geografskom poreklu odnosno oznakama d.o.p i i.g.p, koje su ujedno garancija kvaliteta, jer se jedino tako može postići originalan ukus. Takve su mozzarella di Bufala d.o.p, pelat San Marzano, piennolo del Vesuvio d.o.p, pršuta San Daniele, salama Napoli Piccante i Nduja Calabrese... Takođe, upotrebljavamo i maslinovo ulje extra vergine iz Kampanje, sa Sicilije i Sardinije – objašnjava Nenad Blaževski.


Specifičnost restorana „Campania Pizza Gourmet”: tradicionalno spremljena i moderno servirana jela s probranim vrstama vina

OSETITE PRAVI DUH ITALIJE: Pronašli smo jedino mesto u Beogradu u kojem možete uživati u originalnoj Napoletana pici Promo


Našu koncepciju čine ljubav prema prvoklasnoj hrani spremljenoj na starinski način i istrajnost u održavanju kvaliteta


Restoran Campania Pizza Gourmet nalazi se u Omladinskih brigada 86, u lokalu 3Đ (West 65). Broj za rezervacije je 0692134842, a više informacija potražite na sajtu Campania, kao i društvenim mrežama restorana - Instagram Facebook.

Mapa Campania-min.jpg
Stefan Stojanović