Osnovci iz cele Srbije mogli su da čuju iskustva iz prve ruke na ovu temu od proslavljenog srpskog atletičara Emira Bekrića, nacionalnog rekordera u trci na 400 metara s preponama, koji je bio specijalni gost državnog atletskog prvenstva, održanog prošlog meseca u Kraljevu u organizaciji Saveza za školski sport Srbije.

Kompanija Nestlé podržala je ovo takmičenje organizujući brojne prateće aktivnosti za đake i na ovaj način obeležila drugi po redu ZdravoRastimo sportski dan, koji je deo njenog dugogodišnjeg programa za usmeravanje najmlađih ka zdravim životnim stilovima.

O tome zašto je važno graditi dobre navike od detinjstva razgovaramo sa Milicom Milanović, menadžerom korporativnih poslova u kompaniji Nestlé.

Milica Milanovic, Menadzer korporativnih poslova kompanije Nestlé Adriatic S.jpg
Promo 

Šta vas je motivisalo da pokrenete ovakve sportske događaje za decu?

Pre nego što je počela pandemija kovida, bili smo svesni pandemije fizičke neaktivnosti među najmlađima, jer se u okviru ZdravoRastimo programa već 11 godina bavimo tom temom. Preporuke stručnjaka su da deca uzrasta od 5 do 17 godina imaju najmanje sat vremena umerene do intenzivne aktivnosti dnevno. Naše veliko regionalno istraživanje pokazalo je da to praktikuje manje od 40 odsto osnovaca. Pandemijska ograničenja su još više vezala mališane za ekrane umesto za igrališta. Ali ništa ne bi smelo da bude prepreka aktivnom životu. Zato smo prošlog proleća pokrenuli sportske dane i pozvali decu da se uključe u onlajn treninge putem društvenih mreža. Ove godine smo srećni što smo imali priliku da sve organizujemo uživo i bio je to praznik sporta i zdravog života.

Emir Bekrić edukuje mališane o zdravim navikama.jpeg
Promo 

U kakvim su aktivnostima učestvovali osnovci u Kraljevu?

Nastavnici fizičkog vaspitanja detaljnije su im predstavili „kraljicu sportova“ kroz discipline skakanja, trčanja i različitih vrsta bacanja, u kojima je svako mogao da se oproba. Na edukativnim radionicama nutricionisti su objašnjavali đacima kako treba da izgleda dobro izbalansiran obrok koji obezbeđuje unos svih potrebnih namirnica za pravilan rast i razvoj. Naravno, zvezda događaja bio je Emir Bekrić, koji je mnogim učesnicima takmičenja idol, a on im je poručio da neguju sportski duh u sebi i ostanu aktivni tokom čitavog života, jer to jača i duh i telo.

Nestlé-ova Mala voćna pijaca.jpeg
Promo 

Mala deca su po prirodi aktivna, ali se te navike obično menjaju kada dođu u tinejdžerske godine. Kako ih motivisati da im sport postane deo rutine?

Aktivan život treba negovati u porodici od malih nogu. Aktivna deca su bolji đaci i izrastaju u zdravije ljude. Trčanje, skakanje, penjanje, fudbal i drugi sportovi važan su deo razvoja i višestruko utiču na zdravlje i na kognitivne sposobnosti. Pronađite aktivnost u kojoj vaše dete uživa i usmerite ga u tom pravcu. Sigurno postoje i akcije u kojima će čitava porodica uživati, kao što je izlet biciklima ili pešačka tura u prirodi. Kada je vreme loše, možete zajedno vežbati uz neki video sa interneta, u danima izolacije smo videli da je to izvodljivo i da može biti zabavno.

Sportski dan sa  Emirom Bekrićem.PNG
Promo 

Otprilike u istom tinejdžerskom uzrastu deca prestaju da nose užinu u školu i pod uticajem vršnjaka radije biraju brzu hranu. Kako roditelji mogu uticati na to?

Deca vrlo često ne slušaju šta im odrasli govore, ali veoma dobro imitiraju njihovo ponašanje. Ako su odmalena uključena u pripremu zdravih obroka i ako im roditelji daju dobar primer, veće su šanse da će zadržati dobre navike kada odrastu. U tome može da im pomogne i naš ZdravoKlopajmo tanjir, digitalni grafikon koji pokazuje koje su namirnice i u kojim količinama potrebne za pravilan razvoj. Ako im zafali inspiracije za pripremu zdravih obroka, tu je naš ZdravoKlopajmo kuvar sa brojnim zdravim i jednostavnim receptima. Verujem da je razvoju dobih navika doprineo naš program ZdravoRastimo, kroz koji je prošlo više od 100.000 učenika iz cele Srbije, a mi ćemo nastaviti da pružamo snažnu podršku roditeljima i obrazovnim institucijama u uspostavljanju temelja za pravilan razvoj budućih generacija.