Večeras na nebu možete videti meteorsku kišu Lirida, koja je aktivna od 16. do 28. aprila, a veruje se da će najvidljivija biti u noći 23. aprila 2020. godine, piše Lovesensa.

Postoje zapisi drevnih kineskih astronoma koji su primetili ove praske svetlosti pre više od 2 700 godina. Oni lete nebom brzinom od 107 000 milja na sat i eksplodiraju na visini od oko 55 milja.

Ako opazite meteorsku kišu, znajte da vidite ledene komete koji se urušavaju u Zemljinu atmosferu. Komete su nalik prljavim snežnim kuglama: dok putuju sunčevim sistemom, ostavljaju za sobom prašnjav trag kamenja i leda koji dugo ostaju u svemiru.

Kada Zemlja prođe kroz ove kaskade kometnog otpada, komadići kometa - koji mogu biti sitni poput zrna peska - probijaju nebo takvim brzinama da puknu, stvarajući vatromet na nebu.

Najbolji način da vidite kišu zvezda padalica jeste da budete na lokaciji koja ima jasan pogled na noćno nebo. U idealnom slučaju to bi bilo mesto sa tamnim nebom, daleko od gradskih svetala i saobraćaja.

Meteorske kiše su najvidljivije od ponoći do zore.

Najbolje je da golim okom uočite meteorski pljusak. Dvogled ili teleskop obično ograničava naše vidno polje. Ne očekujte da odmah ugledate zvezdu padalicu, već posmatrajte nebo oko pola sata i očekujte kišu zvezda padalica.

Kada ugledate zvezdu padalicu, zamislite želju. Pratite pogledom zvezdu padalicu sve dok se ne izgubi, a onda vizualizujte svoju želju i osetite emocije koje bi vas osvojile kada bi se ta želja zaista ostvarila.

Svaka zvezda je jedna želja po sebi - počnite da verujete u čuda!

Izvor: Lovesensa