Gostujući na RTS 4. aprila 2020. godine ujutru, direktor policije Republike Srbije Vladimir Rebić izjavio je da građani Novog Pazara najmanje u celoj Srbiji poštuju zabranu kretanja zbog suzbinjanja epidemije korona virusa.

Prema prvim analizama, u proseku, na 100 000 stanovnika, oko 25 osoba prekrši mere, dok je u Novom Pazaru ta brojka preko 50.

"Policijska uprava Prijepolje je najbolja po ovom pitanju, jer samo 6 osoba na 100 00 stanovnika ne poštuje mere zabrane", rekao je Rebić.

Kako prenose srpski mediji, Novi Pazar je do juče imao samo jednog obolelog od virusa COVID-19, a sada ih ima čak 12, kazao je 3. aprila 2020. godine uveče direktor Zavoda za javno zdravlje u ovom gradu Šefadil Spahić. Povodom pojave korona virusa u Novom Pazaru, on je kazao da je od 13 poslatih uzoraka 11 bilo pozitivno, od kojih je devetoro bilo u kontaktu sa prvom osobom, kojoj je prekjuče utvrđeno da je zaražena korona virusom.

Pored situacije koja za sada deluje stabilo postavilo se pitanje šta se dešava u zdravstvenim centrima u ovom gradu, te da li su dovoljno premljeni.

- U našem zdravstvenom centru stanje je prilično stabilno, imamo stabilno snabdevanje. Od kada je stigao kontigent zaštitne opreme, nabavka opreme ide brže. U početku niko nije očekivao da će ovolike količine biti potrebne, drastično su skočile potrebe, pa smo nakon prvobitne situacije, sve normalizovalo. U međuvremenu, mi smo se organizovali sa lokalnim privrednicima i velike količine maski proizvodili su naši lokalni tekstilci iz Pazara i okoline - kazao je za direktor Opšte bolnice u ovom gradu Meho Mahmutović.

On dodaje da zdravstvenom centru, za sada, ništa ne nedostaje, te da ako ovo potraje biće potreban veći broj zaštitnih odela.

- Trenutno ih imamo dovoljno. Dogovorili smo sa Ministarstvom i RFZO nedeljno snabdevanje, ali u slučaju da potrebe naglo porastu, možemo da povučemo odmah ono što nam bude nedostajalo. Trebovaćemo i više vizira.

Na optužbe pojedinih kolega, koji kažu da nemaju potrebnu opremu, u nekim drugim bolnicama Mahmutović kaže da postoje protokoli, jasan algoritam, šta na kom mestu zdravstveni radnik mora da ima od opreme.

- Oni koji rade u ambulantama sa pacijentima u febrilnom stanju (imaju temperaturu), imaju zaštitu za stepen višu od onih koji takve kontakte nemaju.

Oni koji uzorkuju - vade bris - takođe imaju ozbiljnu opremu- vizir, zaštitno odelo, rukavice, kape, kaljače i epidemiološke maske.

Pacijent koji je febrilan ima poseban put ulaska, posebne punktove za pregled, za rendgen i skener - istakao je Mahmutović i dodao da je njihova bolnica bolnica paviljonskog tipa, sa više zgrada.

On dalje pojašnjava da na ulazu u svaku se beskontaktnim toplomerom meri temperatura i bez toga niko ne može da uđe u zgradu da se ne desi kao u pojedinim zdravstvenim centrima da uđu spolja i zaraze ljude unutra.

- Ako neko ima temperaturu, šaljemo ga na dodatne analize. Kada je reč o zaštitnoj opremi, važno je da se prate protokli i da se ponašamo racionalno. Mora da se zna ko šta od opreme mora da ima.

Recimo, internista koji ima pacijenta s infarktom ne treba skafander i vizir, dovoljna je hirurška maska. Događa se da neko negoduje i tvrdi da nema opremu, ali reč je o onima za koje je algoritam i ne predviđa - kaže on.

Mahmutović kaže i da u njihovom zdravstvenom centru još nema zaraženih među zdravstvenim radnicima i osobljem.

U celoj Srbiji neretko se postavlja pitanje da li postoji dovoljan broj osoblja koji zna da rukuje respiratorima, na šta gradonačelnik ovog grada odgovara da imaju iskusne anesteziologe, kao i srednje tešničko osoblje koje je takođe obučeno. On je istakao da su obuka i edukacija u toku.

- Pacijenti koji su u stanju u kojem je neophodan respirator upućuju se u četiri velika centra - Beograd, Kragujevac, Niš i Novi Sad. Niko nije očekivao da će do ovoga doći i da će potrebe biti velike.

Imali smo određeni broj odgovarajuć broju ležaja, ali će nam biti potrebno i više - ističe Mahmutović.

On je pojasnio da maju tri klinička respiratora, dva transportna, te da su dobili još dva. Takođe dodaje da imaju i sedam anestezioloških aparata koji mogu da se koriste za te svrhe.

- Ovih dana će biti podela po regionalnim centrima, pa očekujemo da tada dobijemo. Inače, na odeljenjima predviđenim za prijem pacijenata obezbedili smo centralni kiseonik za svakog pacijenta - zaključuje Mahmutović i za kraj dodao da među obolelima nema zdravstvenih radnika.

Prilagođeno sa: Blic