Kina će zabraniti ulaz u zemlju većini stranih državljana, uključujući i one koji imaju validnu vizu ili dozvolu boravka, piše Lepa & Srećna.

Zatvaranje granica počeće u subotu, 28. marta 2020. godine u ponoć, objavilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova 26. marta kasno popodne.

Malobrojni izuzeci kojima će biti dozvoljen ulaz su diplomate i članovi zvaničnih misija, kao i osobe u tranzitu. Dodatno, moći će da uđu svi koji rade u saobraćaju pa imaju vizu "C".

Pošto je uspela da iskontroliše korona virus u njegovom prvobitnom mestu širenja, u provinciji Hubei, Kina polako učvršćuje karantinske uslove za sve koji dolaze iz inostranstva.

Nakon nezapamćenih epidemioloških mera u ovoj državi, utišana je razorna stihija COVID-19 koja je inficirala 82000 ljudi, od kojih je 3200 umrlo.

Sada opasnost preti spolja, jer je novih 500 slučajeva otkriveno a 90 odsto njih su kineski državljani koji se vraćaju u zemlju posle otvaranja granica.

Pošto svoje državljane ne mogu ostaviti van zemlje, moraju bar da smanje pritisak stranih državljana.

Naime, u gradovima kao što je Peking, obavezan je karantin od 14 dana koji sprovode lokalne vlasti.

Zatvaranje zemlje za strance se nikada do sada nije desilo u postmaostičkoj Kini, a već je ranije smanjen broj avionskih letova iz drugih zemalja - čim je izbila epidemija u Vuhanu.

Kina pokušava da vrlo oprezno počne ekonomske aktivnosti koje su bile paralisane od tog 23. januara, ali drugi talas infekcije mogao bi da potpuno uništi efekat teških mera koje su spasle zemlju.

Najjači razlog straha je ponovna pojava lokalne transmisije virusa u zemlji. 

Naime, 54-godišnji biznismen, koga sada spominju samo po prezimenu Jin, ušao je u Kinu iz Turske a živi u glavnom gradu provincije Guandong. On je prva osoba u Kini od koje je ponovo počeo prenos virusa sa jednog na drugog građanina Kine unutar zemlje.

Zabrinjavajuće vesti najgore su velikim gradovima kao što su Peking, Šangaj, Šenžen i drugi koji imaju veliku frekvenciju putnika iz inostranstva.

Izvor: Lepa&Srećna