Prof. dr Sanja Radojević-Škodrić, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje izjavila je 18. marta 2020. godine za TV Prva da je RFZO uputila dopis svim zdravstvenim ustanovama da je zdravstveni radnik dužan da primi na pregled svakog građanina kome je on potreban i to bez odlaganja, prenosi Lepa & Srećna.

Kako je navela, svim građanima - bez obzira na to da li su osigurani ili ne - mora se pružiti sva medicinska pomoć.

To važi i za one koji su osigurani a trenutno nemaju zdravstvenu knjižicu tako i za one koji nisu osigurani.

Svaka vrsta pomoći se smatra hitnom zdravstvenom pomoći,  rekla je dr Sanja Radojević-Škodrić.

Ako bilo ko bude vraćen sa svoje terapije - bilo da je reč o slučajevima maligniteta, obolelih od retkih bolesti, bilo ko - treba da se istog trenutka javi  na kontakt telefon pozivnog centra RFZO koji radi od od 7 do 19 časova.

Zbog preduzimanja preventivnih mera za sprečavanje širenja korona virusa  (COVID-19), Republički fond za zdravstveno osiguranje preporučuje osiguranim licima da se telefonom obaveste o mogućnosti ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja  bez dolaska u  filijalu ili ispostavu Republičkog fonda, jer je obustavljen rad sa strankama na šalterima po filijalama i ispostavama.

Osiguranim licima kojima su za 2019. godinu bili izdati Obrasci UP-2 (oslobađanje od plaćanja participacije), važiće i dalje.

Osiguranicima koji se nalaze na „bolovanju“  koje je utvrdila lekarska komisija i osiguranicima upućenim od strane izabranog lekara na lekarsku komisiju za „produženje bolovanja“, biće automatski produženo „bolovanje“ za 30 dana BEZ IZLASKA NA LEKARSKU KOMISIJU.

Izvor: Lepa&Srećna