Sahrana glumca Nebojše Glogovca, koji je preminuo u petak, 9. februara 2018. godine, biće održana u 14.30, u ponedeljak, 12. februara, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Komemorativni skup posvećen Nebojši Glogovcu biće održan u ponedeljak, 12. februara u 11 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Opelo u crkvi Sv. Nikole na Novom groblju u Beogradu počinje u 14 sati.

Odlazak Nebojše Glogovca tragičan je i nenadoknadiv gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja, saopštila je njegova matična kuća, Jugoslovensko dramsko pozorište.

PROČITAJTE JOŠ: KADA RAK PLUĆA U PODMUKLOM OBLIKU MOŽE DA UBIJE BOLESNIKA ZA 2 MESECA: simptomi, dijagnoza i lečenje karcinoma bronha

Iz JDP ističu da je Glogovac bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u povesti srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja.

Nakon što je tužna vest potresla celu Srbiju, holu JDPotvorena je knjiga žalosti gde građani u redovima čekaju da se upišu i oproste od srpskog glumca. Knjiga žalosti je takođe otvorena u rodnom gradu Nebojše Glogovca, u Gradskoj upravi u Trebinju.

Kliknite OVDE da pročitate kako se Dragan Bjelogrlić oprostio od Nebojše Glogovca!

PageBreak

Reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić bio je prijatelj s pokojnim Nebojšom Glogovcem, a sudbina je htela da igraju zajedno u prvom i poslednjem filmu. 

Glogovac je debitovao na malim ekranima u popularnoj TV seriji „Bolji život“ kao drug iz odeljenja čuvenog Slobodana Bobe Popadića i pre nego što je upisao studije glumce, a ponovo su se sreli i kod reditelja Miloša Avramovića u filmu „Južni vetar“. Zanimljivo da je Nebojšinu desnu ruku igra Goran Bjelogrlić, stariji Bjelin brat.

- Otišao je jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta. Otišao je najveći glumac srednje generacije celog regiona. Bio je bolji i kompletniji od svih nas. Otišao je nepravedno rano i tako munjevito da još ne shvatamo šta nas je snašlo. Otišao je dobar čovek, dobar prijatelj i dobar dasa. Neka mu je večna slava - rekao je Bjelogrlić za Kurir.

I reditelj Miloš Avramović zatečen je vešću o smrti, a danas smo ga pronašli baš u montaži kako montira scene s dva velika glumica.

- Bilo je fenomenalno raditi s Nebojšom. Igrao je negativca i narko-bosa. Dao je tom liku neki novi nivo jeze. On je pored Bikovića glavna uloga, a ovo je bila naša prva saradnja. Ovo je nenadoknadiv gubitak za našu kulture. Tragedija i veliki šok. Za mesec dana je otišao. Nismo svesni šta se dogodilo - kaže reditelj.

Miloš kaže da će snimanje filma pamtiti i po tome što je zbog Glogovca morao da kupi nešto svom sinu Gavrilu.

- Imali su zajedničke scene. Glogovac mu je u moje ime obećao „soni plejstejšn“. Na kraju dana sam morao da mu ga i kupim - bila je to iznuđena kupovina.

Film „Južni vetar“ gledaćemo u bioskopima na jesen, kao i „Zaspanku za vojnike“, koje je Glogovac paralelno radio s ovom krimi pričom.

U centru Užica, u Ulici Momčila Tešića, u subotu je osvanuo predivni mural - poslednji oproštaj Užičana od prerano preminulog glumca Nebojše Glogovca.

Kliknite OVDE da se podsetite pesme  "A šta ti je, ćerko, mila" u izvođenju Nebojše Glogovca!

PageBreak

Mural urađen na zidu jedne kuće nastao je tokom noći, urađen je na temperaturi od minus šest stepeni, dok se ledila boja, a autori su, kako saznajemo, Užičani Boban Lazić i Aleksandar Pasalev.

Uz lik glumačke legende, na muralu je i Nebojšin citat: „Sine, znaš kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kada je najteže... I pobediš!“

Pamtićemo ga i po ulozi sveštenika u seriji "Mog rođag sa sela", gde je otpevao pesmi "A šta ti je, ćerko, mila" i nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uputila je u ime članova Vlade Srbije i svoje lično ime telegrame saučešća porodici preminulog glumca Nebojše Glogovca i upravniku Jugoslovenskog dramskog pozorišta, njegovog matičnog pozorišta.

"Napustio nas je čovek velikog talenta, vanserijski umetnik i simbol srpskog glumišta mlađe generacije. Nebojša Glogovac ostavio je neizbrisiv trag kako kroz svoja glumačka ostvarenja, tako i kroz umeće dostojanstvenog življenja. Otišao je doajen koji će uvek živeti sa nama kroz role po kojima ostaje upamćen, kao simbol srpskog glumišta i pozorišta. Srpska pozorišna scena izgubila je danas jednog od najboljih i najtalentovanijih umetnika koji je dao lični pečat svemu što je radio. U svoje ime i u ime svih članova Vlade Republike Srbije, primite izraze iskrenog saučešća", napisala je premijerka Brnabić.

I ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević danas je u svoje lično ime i u ime Ministarstva kulture i informisanja uputio telegram saučešća porodici preminulog glumca Nebojše Glogovca, u kome se kaže:

"U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime upućujem porodici Nebojše Glogovca izraze iskrenog saučešća, u ovom velikom gubitku za srpsku kulturu i za sve nas koji smo ga pratili i voleli. Naprečac i preko reda, ostali smo bez Nebojše Glogovca, koji je bio u zenitu glumačke zrelosti. Umetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina. Nije bio samo visoko ostvaren glumac, nego i umna ličnost sa stavom, koji je znao da odabere šta pripada njegovom umetničkom pozivu, a šta mu ne pripada. Nebojša Glogovac je svojim umećem svedočio da glumačka igra nije samo igra, nego zgusnuti trenutak života. Nebojšin zgusnuti trenutak prekratko je trajao, ali je ostavio trag u večnosti“.

Kliknite OVDE za nastavak teksta!