Pod sloganom "Stvarno slobodni", u Beogradu će se u periodu od 12. do 18. maja 2016. godine održati 9. po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma - BELDOCS na kom će domaća ostvarenja dati glas onima koje nemamo prilike da često čujemo - marginalcima, izbeglicama, drugačijima...

U Jugoslovenskoj kinoteci održana je konferencija za medije posvećena srpskim dokumentarnim filmovima ovogodišnjeg BELDOCS festivala. 9. BELDOCS festival će se otvoriti 12. maja 2016. godine u Velikoj dvorani Sava centra, projekcijom domaćeg filma "U potrazi za snom" Mladena Mitrovića. 

PROČITAJTE JOŠ: Ada Ušpic uskoro u Beogradu: Sve tajne zla i turbulencija 20. veka u filmu "Duh Hane Arent" (BELDOCS 2016)

Tematika ovog ostvarenja kojim se reditelj nakon više godina vraća filmu je okupljanje, mnogo godina nakon rata u Bosni i Hercegovini.  Na festivalu će, pored domaćih ostvarenja, biti predstavljeni vrlo intrigantni filmovi iz čitavog sveta, sve do zatvaranja 18. maja 2016. godine kada će festival  biti zatvoren projekcijom najnovijeg ostvarenja kontroverznog oskarovca Majkla Mura pod nazivom "Koga sledećeg napasti? ". 

Filmovi su raspoređeni u nekoliko kategorija od kojih su dve takmičarskog karaktera. U pitanju su Međunarodni i Srpski takmičarski program, a prvi put ove godine, u domaćoj selekciji pored Gran prija za najbolji film biće dodeljene i dve strukovne nagrade – za najbolju montažu i najbolju kameru u dokumentarnom filmu, čiji je pokorovitelj Filmski centar Srbije. Izborom filmova, festival BELDOCS pokazuje u kojoj meri su se produkcija i autori domaćih dokumentarnih filmova približili svetskim standardima.

Selektor domaćeg filma, filmski režiser Darko Lungulov obrazložio je: "Dokumentarni filmovi u ovogodišnjem domaćem takmičarskom programu nastali su kao plod ljubavi, snalaženja i velike upornosti autora."

U programu se nalaze tri naslova koja su ušla u programe festivala najviših kategorija: film Ognjena Glavonića "Dubina dva", sa velikim uspehom prikazan na Berlinalu, film Mladena kovačevića "Zid smrti i tako to" kome predstoji premijera u zvaničnom programu Visions du Réel festivala i film "Četiri pasoša" Mihajla Jevtića, o četiri pasoša i jednoj zemlji, koji se našao u programu festivala u Trstu. Još šest domaćih naslova imaće svetske premijere i takmičiće se za nagrade: "Nedodirljivi","Hotel dvojka", "Druga linija", Kontraindikacije","Maske", "Djeca", kao i film Ivana Mandića "Voli vas vaša Sexymaja" koji govori o otkrivanju identiteta autorke bloga koja se predstavljala kao devojka iz Beograda, koja se tek upustila u vode prostitucije.

Domaći filmovi koji se ne takmiče za nagrade su: "Abdul i Hamza", "Kap", "Nedodirljivi" i film Milana Todorovića i Ognjena Rakčevića "Tapavica" o Momčilu Tapavici, prvom Srbinu koji je učestvovao na Olimpijskim igrama, u 19. veku. U okviru programa "Biografski dokumentarci" biće prikazan film "Crnjanski" Danila Bećkovića o Milošu Crnjanskom, jednoj od najtragičnijih ličnosti u novijoj srpskoj istoriji.

BELDOCS nam donosi i mnoge novine. Mesta održavanja proširena su za nekoliko dvorana. Nakon otvaranja koje će sada već, po tradiciji, biti u Sava centru, festival se nastavlja u Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, zatim u bioskopu "Fontana" i prvi put u Budvi u renoviranom Cadmus Cineplex bioskopu, čime BELDOCS ove godine prerasta dosadašnje granice. 

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja RS, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Filmski centar Srbije, Švajcarska ambasada, Gete institut Beograd, Izraelska ambasada u Beogradu i Ukrajinska ambasada u Beogradu.

Tekst: Lena Sudar

Izvor: Lisa