Pod sloganom "Stvarno slobodni" od 12. do 18. maja održaće se 9. Međunarodni festival dokumentarnog filma - BELDOCS. U okviru ovogodišnjeg festivala imaćemo priliku da se upoznamo sa rediteljkom filma "Duh Hane Arent", Adom Ušpic koja će povodom projekcije svog filma na BELDOCS festivalu gostovati u Domu omladine 14. maja. 

"Duh Hane Arent" donosi priču o jednoj od najvećih filozofkinja 20. veka, čija su dela dobila na značenju tek u novom dobu. Kroz veštu i kreativnu upotrebu arhivskih materijala i dokumentarne građe, Ada Ušpic je stvorila jedan intiman portret Hane Arent približavajući je na taj način i onima koji o njenom radu malo znaju a pri tome, u filmu je oživela i Haninu brilijantnu analizu turbulencija 20. veka. Životna priča Hane Arent isprepletena je sa njenim razmišljanjima o prirodi zla, položaju izbeglica i opasnosti svih ideologija. Njen humanizam i genijalno razumevanje sveta danas su relevantniji nego ikad.

Kritika je oduševljena ovim filmom. Nemački Globus je ovo dvočasovno ostvarenje nazvao “fascinantnim portretom Hane Arent”, koje na osobeni način prepliće njenu ličnu biografiju i jedan važan istorijski period. Film je dobio i nagradu za najbolji dokumentarni film na Internacionalnom filmskom festivalu u Santa Barbari (SAD, 2016.).

Hana Arent je poznata nemačko-jevrejska filozofkinja koja je izazvala kontroverze šezdesetih godina 20. veka svojim subverzivnim konceptom "banalnosti zla" pišući o nacistima. I njen privatni život je bio u žiži interesovanja zahvaljujući ljubavnoj aferi sa reformatorom nemačke filozofije Martinom Hajdegerom, koji je istovremeno bio pristalica nacističkog režima. Hana Arent je jedan od ajuticajnijih mislilaca 20. veka a zahvaljujući njenom uvidu i ogledima o prirodi zla, položaju izbeglica i opasnosti svih ideologija, obnavlja se interesovanje za njen rad. Humanistička poruka njenih promišljanja sveta aktuelna je i danas.

Izvor: Lisa