Najava koncerta Marije Šerifović u Narodnom pozorištu izazvala je negodovanje jednog broja pozorišnih umetnika koji su javno izrazili stav da pop zvezdi - makar bila i sjajna pevačica, nije mesto na sceni nacionalnog teatra.

Lavina ironičnih komentara o uplivu estrade u hram kulture usmerena je na pevačicu koja je svojevremeno dovela Evropu u Srbiju. Zaboravilo se da je u istom zdanju svojevremeno sniman spot Nedeljka Bajića Baje, šou “Ja imam talenat”, a u repertoar se “ubacivala” i poneka modna revija...

VIŠE: Kako Marija Šerifović peva maminu pesmu za svoju dušu: da li je ovo najlepša verzija hita "Ne dam bolu" (VIDEO)

Na istoj sceni pevali su i Đorđe Balašević i Dragana Mirković. I sve je to pravdano tržišnim razlozima, baš kao što je dobra zarada za pozorište i ovog puta opredelila upravnika Dejana Savića da odobri organizaciju koncerta Šerifovićeve.

"Treba se prisetiti šta je sve tokom poslednjih tridesetak godina prodefilovalo scenom Narodnog pozorišta, pa tek onda prosuđivati da li je neko podoban, te da li je ranije bilo jačeg opravdanja za pobunu", smatra i reditelj Gorčin Stojanović, i dodaje da ne bi nikog olako osuđivao u ovom konkretnom slučaju.

Govoreći o vremenu njegovog “upravnikovanja” u JDP, Stojanović kaže da se poštovao princip: nema političkih stranaka i nema estrade: "Naglašavam da govorim isključivo o “iznajmljivanju” scene, prostore van scene pozorište ustupa ozbiljnim korporacijama, svetskim bankama, lekarskim ili inženjerskim asocijacijama... I od toga se živi."

Izvršna direktorka Zvezdara teatra Jasna Novakov smatra da su razni “nepozorišni” događaji čak dobrodošli da razbiju “monotoniju” repertoara, ali da je obaveza svih kuća da čuvaju svoj ugled.

"Ne postoji pravilnik koji bi definisao kriterijume po kojima bi se prostor i scena ustupali određenim izvođačima, ali podrazumeva se da mora da se održava neki nivo", kaže Novakov, "U vezi sa tim “incidentnim” događajima ne tražimo saglasnost upravnog odbora, koji inače odobrava plan i program rada."

"Ne znam šta bi uprava rekla za Mariju Šerifović, ali siguran sam da se neke granice ne bi prešle i da bi recimo ponuda za nastup nekog folk pevača bila ocenjena kao neprimerena, čak nedopustiva", smatra Cerović. "Imali smo sjajan nastup Bebi Dol, koja je pevala džez, izvođeni su programi BFI, Bitefa, Frankofonije, nastup “Kola”..."

Svojevremeno su na Terazijama koncerte držale i Nina Badrić, Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević, a u Ateljeu 212 Rambo Amadeus, Dejan Cukić, Rade Šerbedžija... Organizovane su i modne revije, a nastup stendap komičara na sceni u podrumu čak je izazvao bunt članova glumačkog ansambla kao “tezga neprimerena toj kući”. S druge strane, koncert Vasila Hadžimanova u Ateljeu 212 bio je zajednički projekat pozorišta i muzičara.

"Atelje 212 se trudi da povremeno učestvuje u organizaciji tih nepozorišnih događaja koji promovišu drugu vrstu umetnosti, ali ti programi moraju biti prethodno selektovani od Umetničkog veća i dobiti odobrenje Upravnog odbora",objašnjava Maša Mihajlović, tehnički direktor Ateljea. "Već treću godinu sa Dragoljubom Đuričićem organizujemo Dan bubnjara. Salu iznajmljujemo i za razna korporativna dešavanja, ali se trudimo da zakupom obezbedimo i izvođenje neke naše predstave."

Ipak, Marija Šerifović je objavivši svoju fotografiju na Instagram profilu nedavno prokomentarisala: 

"Ostvarila sam sebi jos jedan san - 25.marta cu zapevati na Velikoj sceni Narodnog pozorista. Veliko hvala direktoru Dejanu Saviću. Karte su u prodaji od srede 3. februara samo na biletarnici Narodnog pozorista. Ima samo 500 karata tako da požurite!"

Izvor: Večernje novosti