Očekuje se da se novi zakon o stanovanju i održavanju zgrada usvoji u tokom februara 2016. godine, a doneće mnoge novine u dosadašnjem funcionisanju stanova. 

Naime, u svim zgradama u Srbiji, gde stanari ne mogu da se slože ko će voditi skupštinu stanara, opština će prinudno uvesti profesionalnog upravnika, kojeg će stanari plaćati, uglavnom oko 300 dinara po stanu. 

Ovakav zakon bi trebalo da reši problem izdavanja stana, gde se ne zna ko je vlasnik, te on ne može da učestvuje u radu skupštine stanara. 

Svaka zgrada bi trebalo da se prijavi u registar stambenih jedinica, te će se precizno doći do podataka o broju zgrada u Srbiji, a sama zgrada će dobiti sva svojstva pravnog lica. 

VIŠE: Beograđanka otkrila da nepotrebno plaća proviziju: da li i vi imate veći trošak za komunalije?

Znaće se i ko sve izdaje stanove, pa se očekuje i masovnija naplata poreza na izdavanje stana koja iznosi 20 odsto. 

Za adaptaciju stana potrebno je obezbediti građevinsku dozvolu, a radove prijaviti upravniku zgrade. U suprotnom, čeka vas obustava radova ili kazna do 50.000 dinara.

Za radove poput krečenja ili menjanja pločica, novi zakon o stanovanju i održavanju zgrada od vlasnika stana ne zahteva nikakve dozvole. Za investicione radove, odnosno adaptacije i sanacije koje uključuju rušenje zidova ili pregrađivanje potrebna je, međutim, takozvana mala građevinska dozvola koja zahteva nekoliko dokumenata i košta najmanje 50 evra.

"Prvo se opštini na kojoj se radi adaptacija, elektronskim putem, uputi zahtev. Potrebno je dostaviti idejni projekat koji izrađuje projektant, kao i dokaz o vlasništvu nad stanom", kaže za Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva.

VIŠE: Šta nam donosi novi Zakon o zaštiti potrošača: ishod reklamacije za 15 dana

Za radove u stanu ili na spoljnim delovima zgrade, vlasnik je dužan da obavesti upravnika zgrade ili profesionalnog upravnika ukoliko ga zgrada ima. Dozvola i odobrenje radova je obavezno, a ako radite nelegalno, pored komšije, može vas prijaviti i upravnik što nosi i posledice.

"Tada na teren izlazi građevinska inspekcija. Ona može da traži obustavu radova, zahteva nabavku dozvole ili vraćanje u prvobitno stanje. Postoji i mogućnost novčane kazne",dodaje Damnjanović.

Zakon predviđa i novine u slučaju adaptacije u zaštićenim zonama. Vlasnik se mora obratiti Ministarstvu građevinarstva, a ono dalje nadležnim institucijama. Rok da ministarstvo izda dozvolu vlasniku stana za početak radova je 15 dana. Ministarstvo će u dozvoli naznačiti šta se od vlasnika očekuje.

U okviru troškova pre adaptacije uračunava se izvor iz katastra koji košta negde oko 2 000 dinara i idejni projekat stana od 5.000 dinara, koji se najčešće radi po kvadratu stana, tako da cena varira. 

Ako vam komšija prilikom sanacije ošteti stan, dužan je i da vam nadoknadi štetu. Ako, recimo, probije zajedničku cev, njegova obaveza je da sanira kvar, ali i da svim komšijama nadoknadi troškove eventualne štete koju je napravila voda.

Izvor: Blic/ Ministarstvo građevinstva, saobraćaja i infrastukture.