Kada je temperatura vazduha visoka, a vi takođe imate povišenu temperaturu ili ste obuzeti nekom snažnom emocijom, verovatno ćete se više znojiti, po celom telu ili samo na određenim delovima (dlanovi, pazuha, stopala).

Telo ima dve vrste znojnih žlezda: one koje se nalaze na gotovo celom telu a otvaraju se na površini kože, i one na delovima pokrivenim gustim maljama, ispod pazuha i na preponama.

Kada temperatura tela raste, autonomni nervni sistem stimuliše ove žlezde da luče znoj da bi prilikom isparavanja hladio telo. On se sastoji od vode, soli, uree i elektrolita. Postoji pet uzroka prekomernog znojenja: hormonski disbalans, neki lekovi, pad šećera usled neredovne ishrane, stanje pre srčanog udara i hiperhidroza.

Voditeljka Marija Kilibarda otkriva u novoj Lisi kako je zbog jutarnjeg programa na TV B92 promenila životne navike.

– Dan mi je sada mnogo duži, uživam u svakom novom svitanju. Pošto sve svoje obaveze završim pre podne, ostaje mi više vremena za prijatelje i porodicu. Nedostaje mi samo još sat-dva sna – otkriva Marija Kilibarda.

Kako se popularni pevač i kantautor Hari Varešanović ovih dana priprema za koncert u Sava centru, veliki  muzički događaj kojim Hari Mata Hari obeležava 30 godina uspešne karijere, saznaćete u novom broju Lise. Za njegov privlačan izgled i u pedesetim godinima, kako kaže, najzaslužnija je genetika.

– Nemam poseban režim ishrane ni neku posebnu fizičku aktivnost, uživam u životu, a možda je to i najbolji recept. Ovo je vreme pedesetogodišnjaka, pogledajte Džordža Klunija ili Breda Pita i shvatićete da su godine samo pojačale njihovu privlačnost – tvrdi Hari Varešanović.

Iz rubrike Život piše priče izdvajamo ispovest Nenada Pavlovića iz Jagodine, koji je oboleo od retke Gošeove bolesti. Uz adekvatnu terapiju i neiscrpan optimizam, on živi kao sav ostali svet, a uskoro će postati otac. Čim je upoznao svoju sadašnju suprugu, rekao joj je od čega boluje i od nje dobio veliku podršku. Ovog meseca planiraju romantično venčanje.

– Ljudi različito reaguju kada ih pogode nesreća ili bolest, ima onih koji se predaju mračnim mislima, apatiji, samosažaljenju. Ja sam, međutim, odlučio da živim drugačije. Sve što nailazi u životu prihvatam mirno, razmislim o tome i borim se, jer to je jedini pravi način – uveren je Nenad.

Ukoliko vas muči gorušica, u novom broju Lise saznaćete kako je možete pobediti uz pomoć klasične i prirodne medicine.

– Nadimanje, prevremeni osećaj sitosti, žgaravica, mučnina i povraćanje, povremeno ili stalno, javljaju se kod 40 odsto odraslog stanovništva oba pola, najčešce između 20. i 40. godine – objašnjava prim. dr Mirjana Lapčević, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Voždovac.

Gorušica nastaje usled vraćanja želudačne kiseline u jednjak. U normalnim okolnostima, kada progutate hranu, ušće jednjaka se opusti da bi hrana prešla u želudac, a zatim se stegne da se sadržaj iz želuca ne bi vratio u jednjak. Ako se ušće jednjaka previše opusti ili oslabi, želudačna kiselina se vraća i prouzrokuje gorušicu. Najčešći uzroci su: pušenje, obilni i kasni večernji obroci, gojaznost, tesna odeća stegnuta u struku...

Novi broj Lise donosi i zanimljivu temu o ortoreksiji, patološkoj opsesiji zdravom ishranom. Ortoreksija obično počne iz čovekove želje da jede kvalitetno, da bude zdrav i da se oseća dobro, ali se ubrzo otme kontroli i donese ozbiljne probleme. Ortorexia nervosa je patološka opsesija zdravom hranom i izbegavanje namirnica za koje se veruje da su nezdrave odnosno da su zagađene pesticidima, herbicidima ili različitim veštačkim supstancama te su stoga biološki nečiste. Stručnjaci tvrde da želja da se bude što zdravlji, vremenom prerasta u opsesiju vrstom hrane i načinom njene pripreme.

Osoba koja pati od ortoreksije veći deo dana provodi u razmišljanju o hrani, planiranju obroka, njihovoj pripremi i samom jelu. To je praćeno i određenim ritualima, kao što su žvakanje svakog zalogaja određen broj puta, jede se isključivo u savršenom miru itd. kao i intenzivnim strahom od kontaminirane hrane. Proleće je vreme da se rastanemo od garderobe za hladne dane, zato Lisa u novom broju otkriva i i nekoliko praktičnih saveta.

Na prelazima godišnjih doba uvek se javlja isti problem – višak stvari i manjak prostora. Praktično rešenje, posebno za male stanove, jesu vakuum kese. Čist i opran veš spakujte u kesu, zatvorite patent-zatvaračem i usisivačem izvucite vazduh. Na taj način uštedećete 75 odsto prostora, a ujedno zaštititi stvari od prašine i moljaca. Ova metoda pakovanja ne preporučuje se za perjane jakne i drugu odeću punjenu perjem, jer ako se perje polomi, gubi funkciju savršene zaštite od hladnoće.

Lisa vas u novom broju vodi i u najlepše velnes & spa centre u Aranđelovcu, Lukovskoj banji, Sremskim Karlovcima i Beogradu. Na kraju, zabavite se i rešite Lisin psiho-test, koji će vam pokazati koliko poznajete svog partnera, da li krije neke tajne i kako funkcionišete kao par.

Plus poklon Moj lični kuvar! Verica Poznanović iz Zmajeva čitaocima Lise otkriva svoje omiljene recepte, između ostalih, zlatiborsku pitu, prolećnu picu, urnebes ćufte, kao i deserte: mramorni kuglof, grčku tortu i sladoled od bundeve.