Centralna tema Kongresa je efikasnost komplementarne medicine u lekarskoj praksi u različitim oblastima kao što su: onkologija, ginekologija i vantelesna oplodnja, psiho-neuro-endokrina imunologija, stomatologija, kvantna, hiperbarična, sportska medicina... Razmatraće se učinci primene akupunkture, ajurvede, netolerancije na hranu, integrisane termičke medicine, fitoterapije, Bi-digitalni O-ring test, elektromagnetnog zračenja i ukupnog kvaliteta života.

Jedan segment biće posvećen i značaju psihološke podrške i integrativnoj medicini u programima vantelesne oplodnje, budući da su poboljšani efekti u ovoj oblasti potvrđeni i kroz brojna istraživanja. Ovo je jedna od oblasti u kojoj je izuzetno naglašen i tzv. holistički pristup, a što znači da program podrazumeva uvažavanje individualnih specifičnosti, potreba i stila života svakog pojedinca.

"Integrativna medicina u vantelesnoj oplodnji podrazumeva primenu najsigurnijih, najmanje invazivnih i najekonomičnijih pristupa. Oni se objedinjuju u holističko razumevanje individue, odnosno uzimaju u obzir ukupno biće – telo, duh i um, i uključuju sve aspekte života", kaže jedan od naših najpriznatijih lekara za humanu reprodukciju prof. dr Slobodan R. Radulović, iz Specijalne bolnice "Beograd".

Ova bolnica zato već godinama primenjuje integrativnu medicinu u oblasti reproduktivnog zdravlja, te je u svoju standardnu medicinsku proceduru vantelesne oplodnje uvela čitav paket podrške – psihološko savetovalište i besplatne programe akupunkture i savetovanja o ishrani. Kombinacijom ovih pristupa u saradnji sa pacijentima postiže se poboljšanje odgovora na terapiju lekovima, poboljšava se cirkulacija, stabilizuje funkcionisanje endokrinog sistema i jača psihičko zdravlje.

"Rezultati svetskih istraživanja pokazuju da od pravovremene i profesionalne psihološke podrške zavisi i do 30% uspešnost vantelesne oplodnje. Naše psihološko savetovalište ima za cilj da pacijentima pomogne da prevaziđu stres i različite vrste psiholoških stanja koje onemogućavaju začeće odnosno otežavaju proces lečenja steriliteta i vantelesne oplodnje", ukazuje psihološki savetnik Darja Živković.

Iako ljudi toga nisu svesni, na plodnost kako muškaraca, tako i žena u velikoj meri utiče i ishrana. Prof. dr Radulović ističe i da je naučno dokazano da se sterilitet smanjuje i do 80 odsto ako se žena prebaci na "plodnu dijetu", odnosno na određen režim ishrane. Naravno veoma je važno da oba partnera promene i nezdrave životne navike kao što su konzumacija alkohola i pušenje.

Višestruko značajnu ulogu u programu vantelesne oplodnje igra i akupunktura. "Stimulisanje određenih tačaka akupunkturom aktiviraju se energetski tokovi u meridijanima, a to utiče na smanjenje napetosti i stresa, poboljšanja cirkulacije, kao i na bolji imunološki i endokrini odgovor", objašnjava prim. dr Vukašin Lugonja. Akupunktura se primenjuje od trenutka kada se izvade jajne ćelije, dva do pet dana do oplodnje, a rezultat je često značajno veći stepen uspešnosti tertmana i trudnoća.