Prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u Americi zakazana je za oktobar 2014. godine, a pod dirigentskom upravom šefa­dirigenta Muhaja Tanga orkestar će najpre nastupiti u Simfonijskom centru u Čikagu 6. oktobra.

Beogradska filharmonija će dan kasnije održati koncert u Severans Holu u Klivlendu a 8. oktobra u Muzičkom centru Stratmor u blizini Vašingtona gde će se održati veliko finale američke turneje 9. oktobra u njujorškom Karnegi Holu, piše Tanjug, prenosi Politika. Kako je najavljeno, Filharmonija na svoju prvu truneju u SAD ide sa dva programa, izvešće muziku Hačaturjana, Čajkovskog i Sibelijusa a na prvom i poslednjem koncertu, u Čikagu i Njujorku, na programu su i odlomci iz Verdijevih opera "Rigoleto" i "Magbet" ­kao solista će nastupiti srpski bariton Željko Lučić, senzacija opere Metropoliten. U Klivlendu i Vašingtonu Filharmonija će izvesti i balet Stevana Hristića, osnivača i prvog šefa­dirigenta Beogradske filharmonije.

"Za mene je čast i stvar prestiža što ću nastupati sa Beogradskom filharmonijom, ova turneja je veoma važna zato što spada u domen nacionalnog pitanja i utiče na podizanje kredibiliteta Srbije, neizmerno sam srećan što ću u SAD­u nastupati sa našim najboljim orkestrom", izjavio je bariton Lučić a prenosi Filharmonija.

U najavi prve američke turneje istaknuto je da je filharmonija dugo snevala "američki san" i prešla naporan put do ostvarenja. Filharmoničari vredno rade na muzičkim pripremama, u susret novoj koncertnoj sezoni i prvim koncertima na Kolarcu koji su posvećeni američkoj turneji.