Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin izjavila je 11. septembra 2014. godine da će se od ove godine više vrednovati uspeh u osnovnoj školi od poena na maloj maturi.

Zorana Lužanin je, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije, najavila da će uspeh iz škole će od ove godine nositi 70 bodova, dok će se mala matura vrednovati sa 30 bodova.

Lužanin je pojasnila da je to najbolje jer se u računanju proseka koristi više od 40 zaključenih ocena, pa tako jedna petica praktično nosi 1,6 poena.

Ove godine je najbolje urađen novouvedeni kombinovani test, dok je najgore urađen test iz matematike, gde je prosek bodova bio 10.

"Pokazana je jaka korelacija između ocena i broja poena. Onaj ko je imao peticu iz matematike imao je preko 16 poena na maloj maturi", ukazala je ona.

Pomoćnica ministra prosvete je istakla da je vreme da se neke knjige zamene jer su starije od 20 godina. Naglasila je i da je neophodno da se ograniči broj udžbeničkih jedinica, odnosno da se ograniči broj knjiga po predmetu, ali i najavila uvođenje novih softvera za učenje.

Izvor: rts.rs