Na ovogodišnjem beogradskom festivalu poezije i knjige, pored srpskih pesnika koji će se prvi put predstaviti domaćoj publici, najavljeno je i nekoliko pesnika iz inostranstva.

Direktor festivala Dejan Matić rekao je na konferenciji za novinare da će gosti festivala biti četvoro pesnika iz Češke, dva iz Srbije i pesnici iz Švedske, Španije, Izraela, Rusije, Hrvatske, Finske i Poljske, kao i devet prevodilaca, piše Beta 8. maja 2014 godine.

Matić je rekao da je i ove godine u poetikama autora iz različitih zemalja jedna od glavnih tema intimizam i intimistički pogled na svet koji se rešava raznim poetičkim putevima.

"Sa druge strane, postoji i angažovana tema koja dotiče globalizaciju, savremeni život, politiku, ratove i sve ono što savremeni čovek i pesnik može svakodnevno da vidi", rekao je Matić.

Na festivalu će učestvovati pesnici Rolf Agestam, Duško Novaković, Olvido Garsija Valdes, Amir Or, Zlata Kocić, Petr Hruška, Tomaš Ružicki, Tatjana Deniljanc, Lenka Danjehelova, Ketežina Rudčenkova, Tereza Ridlbauhova, Marko Pogačar i Matilda Sedergran.

Ovogodišnji festival odvija se pod krilaticom "Odbrana sveta", prema naslovu zbirke pesama pesnika Branislava Petrovića (1937-2002), a na otvaranju manifestacije 17. maja biće priredjen omaž delu tog autora.

Od 8. do 20. maja kao deo festivala u Biblioteci grada Beograda otvorena je izložba posvećena Branislavu Petroviću, višestruko nagradjivanom pesniku, novinaru i uredniku časopisa "Vidici" i izdavačke kuće "Prosveta".

Beogradski festival poezije i knjige "Trgni se! Poezija" organizuju Biblioteka grada Beograda i udruženje Treći trg, koje će u specijalnom dvojezičnom izdanju istoimenog časopisa predstaviti sve učesnike manifestacije.