Obeležavanje Svetskog dana knjige počinje 23. aprila 2014. godine u 10 sati akcija kojom Biblioteka grada Beograda (BGB) popularizuje knjigu, kulturu čitanja i bibliotečku delatnost.

Na platou ispred Biblioteke učenici Arhitektonske tehničke škole, Tehničke škole "Drvo Art“ i Škole za dizajn iz Beograda praviće skulpturu od knjiga "Uđite u svet knjiga“, piše Tanjug.

U pozajmnom odeljenju BGB u Knez Mihailovoj od 11 i 30 do 12 i 30 sati održaće se akcija pod nazivom "Svi smo u Biblioteci!“ u kojoj će javne ličnosti iz sveta umetnosti, kulture i politike biti bibliotekari, radiće sa korisnicima uz pomoć profesionalnih bibiotekara, upisivati u Biblioteku, davati predloge za čitanje i razgovarati sa korisnicima o knjigama.

Bibliotekari iz sveta poznatih ličnosti biće Sergej Trifunović, Nebojša Glogovac, Katarina Žutić, Dragoljub Ljubičić Mićko, Danica Maksimović, Goran Marković, Jovan Memedović, Olivera Kovačević, Kornelije Kovač, Dušan Kojić Koja.

Obeležavanju Svetskog dana knjige u BGB pridružiće se i džez ansambl "Triangl“ koji će za ljubitelje pisane reči održati koncert.

Različitim aktivnostima i programima Svetski dan knjige biće obeležen u više od 50 javnih biblioteka u Srbiji, sa ciljem da se ukaže na potrebu za kulturom čitanja.

U 15 gradova 82 knjižare ponudiće popust od najmanje 10 posto na sva izdanja članovima bilo koje javne biblioteke.

U Narodnoj biblioteci Srbije svečano će biti pušteni u rad najnoviji kompleti kompakt polica, u Specijalnoj komori ispred Centralne čitaonice NBS u slavu Vilijama Šekspira i Migela de Servantesa biće izložena prva izdanja prevoda na srpski "Venus i Adonis" Šekspira iz 1861.godine i odlomaka iz Servantesovog "Don Kihota" objavljenog 1862.godine.

U amfiteatru NBS održaće se književno veče pod naslovom "Tri pisca traže lica" na kojem će učestvovati Ana Ristović, Igor Marojević i Dejan Stojiljković a na svetosavskom platou ispred NBS biće otvoren drugi festival knjige "Svi smo mi čitaoci" u organizaciji NBS i Udruženja izdavača i knjižara Srbije.

Festival, koji će trajati do 4. maja, otvoriće Ljubivoje Ršumović i tom prilikom će 18 izlagača ponuditi svoja izdanja pod posebnim uslovima i uz bogat prateći program.