Poznate ličnosti i članice Udruženja će svakoj posetiteljki pokloniti roze ružu uz poruku ''Nađi vreme, ne gubi život'', a sve u cilju apelovanja na značaj preventivnih pregleda.

Akcija će se održati u prostorijama Delta City– ja, a podržaće je i dr Ljiljana Lazić, koordinatorka za rano otkrivanje raka dojke, kao i Miomirka Kovačević, psihološkinja i jedna od osnivača Udruženja ''Budimo zajedno''.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije ''Dr Milan Jovanović Batut'' iz 2011. godine , u Srbiji je od raka dojke obolelo 4616 žena, a umrlo ih 1647, u istoj godini. Istraživanje pokazuje da je svaka 12. žena u Srbiji obolela od nekog oblika raka dojke.

''Zbog podataka koje imamo, želimo da obrazujemo žene i podstaknemo ih na preventivne preglede jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, i samim tim poveća stepen izlečenja. Uspešnim lečenjem podrazumeva se objedinjeno lečenje telesnih simptoma, kao i psihološka pomoć. A najvažnije je da žena zna da nije sama!'' izjavila je Jasmina Lukić, predsednica Udruženja ''Budimo zajedno''.

Rak dojke je tumor sa najvećom stopom mortaliteta kod žena. Svake godine, u svetu oboli oko 1 150 000 žena, a u Evropi se kod jedne od 10 žena, mlađim od 80 godina dijagnostikuje rak dojke, dok se 20 – 30% slučajeva dijagnostikuje kod žena mlađih od 50 godina.

Razmislite, izdvojte vreme i idite na pregled. Tako ćete najpre moći da pomognete sebi, ali i svima u vašoj okolini.