Jedna od najposećenijih turističkih atrakcija na svetu je - tržni centar. I to ne bilo koji - već najveći svetski tržni centar u Dubaiju, piše CNN, a prenosi Tanjug 8. marta 2014. godine.

Godišnje, taj ogromni mol poseti 75 miliona turista - što znači da se tu odigrava više pešačkog saobraćaja nego na Ajfelovoj kuli, Nijagarinim vodopadima i Diznilendu zajedno. Naravno, tržni centar u Dubaiju nije "običan". U Ginisovoj knjizi rekorda zabeležen je kao najveći na svetu, jer je ceo objekat, sa pratećim sadržajima, smešten na 1.124.000 kvadratnih metara! Otvoren je 2008. godine, a u njemu je smešteno 1.200 prodavnica, ledena pista olimpijskih dimenzija, akvarijum, najveća prodavnica obuće na svetu, 14.000 parking mesta i simulator za letenje "boingom 737".

Izgradnja je koštala 20 milijardi dolara, a na poslovima u tržnom centru angažovana je cela "armija ljudi" - njih 20.000!

Samo na čišćenju unutrašnjosti radi 100 ljudi, koji brišu, usisavaju i glačaju tržni centar posle zatvaranja - radno vreme je do 22 sata radnim danom, a vikendom do ponoći.

Još veći posao imaju radnici na održavanju pratećih objekata i terena. Veštačko jezero i fontana zahtevaju svakodnevno održavanje, jer pustinjska klima podrazumeva stalno "peščano zagađenje". Radnicima "od krvi i mesa" u tom poslu pomaže i mali robot - usisivač koji čisti dno jezera. Pogledajte detalje ovog tržnog centra u našoj galeriji slika.

LepaiSrecna Da li turiste danas zanimaju prirodne lepote? Dečje atrakcije? Ajfelova kula? Tržni centar u Dubaiju pretekao je, po broju posetilaca, Ajfelovu kulu, Nijagarine vodopade i Diznilend zajedno!