Rajske plaže uživanje su za sve turiste koji posete ovo najveće grčko ostrvo. Nalazi se na raskrsnici tri kontinenta Evrope, Azije i Afrike. Zapljuskuju ga tri mora Libijsko, Egejsko i Jonsko. Maksimalna širina ostrva je 60, a maksimalna dužina 260 kilometara. Obala je vrlo razuđena sa dosta zaliva, poluostrva, rtova i uvala, i dužine 1.046 kilometara.

Krit ima blagu mediteransku klimu. Na ostrvu ima oko 500.000 stanovnika koji uglavnom žive u gradovima. Glavni grad ostrva je Heraklion sa oko 150.000 stanovnika, ali su najveća turistička mesta Hersonisos, Retimno i Hanja u kojima veliki broj kafića i taverni nudi specijalitete specifične za ovo ostrvo.

Najlepše od svega su kilometrima duge peščane i šljunkovite plaže i čisto, toplo more. Agios Nikolaos je slikoviti gradić u jugoistočnom delu ostrva bogat tavernama, restoranima i kafeima, u čijoj se okolini nalaze luksuzni hoteli i lepe plaže. Udaljen je 70 km od aerodroma i 72 km od Herakliona. Izuzetno slikovito mesto krase mnogobrojni restorani koji se nalaze uz obalu mora, a zaštitni znak gradića je malo „jezero“ tj. kanal napravljen suženjem morske obale. Svakako najveća atrakcija Krita je Knosos, udaljen samo pet kilometara od Herakliona, i najreprezentativnija palata Minojske civilizacije, koja datira iz XIX veka p.n.e. Tu ćete imati priliku da vidite legendarni lavirint u kojem je živelo mitsko biće Minotaur (polulav-poluorao). 

Prelistajte galeriju slika zbog koje ćete želeti da posetite ovo „ostrvo čuda“.

Tekst: Marija Jakob

LepaiSrecna Kristalno čista voda, duge peščane plaže, ostaci antičkih vremena, sve vas to očekuje na najvećem ostrvu u Grčkoj.