Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Pazar - stara Srbija

Tri dana su dovoljna da se, za početak, upoznate sa znamenitostima poznatog trgovačkog srednjovekovnog centra, ali i da posetite manastire i banje iz ovog dela Srbije.

  Izvor: LepaiSrecna

Novi Pazar se nalazi 290 kilometara južno od Beograda, na deonici starog puta koji preko Ibarske magistrale vodi prema Podgorici i Jadranskom moru. Smeštaj možete da potražite u nekom od osam hotela: Tadž (četiri zvezdice), Denis (četiri zvezdice), Atlas (dve zvezdice), Vrbak (tri zvezdice), Sopoćani (dve zvezdice), Oxa (tri zvezdice), Palma, Hostel Channes ili u nekom od motela. 

Ljubiteljima prirode predlažemo posetu planini Golija čiji je najviši vrh Jankov Kamen (1.833 m), kao i boravak u selu Pešter. Neizostavna je i preporuka obilaska manastira Sopoćani, zadužbine kralja Uroša I u kojem se nalaze neke od najlepših freski na Balkanu (najpoznatija je Uspenje Bogorodice), zatim obilazak starog grada Rasa, gde je nastala prva srpska država, kao i poseta Đurđevim stupovima, zadužbini Stefana Nemanje, manastiru koji je poznat i po freskama na kojima su prikazani Nemanjići. U oblasti banjskog turizma, izdvojićemo geotermalne izvore u Novopazarskoj i Rajčinovića banji. Ova dva mesta su pogodna za lečenje i rehabilitaciju, kao i rekreativne aktivnosti. Iako nisu proglašene banjskim područjima, postoji veliko interesovanje za njih, posebno radi lečenja, rekreacije i rehabilitacije. Turistička ponuda sadrži i zdravstveno-rekreativni program, oslonjen na medicinski  kadar i zdravstvenu opremu.

Tekst: Nenad Blagojević

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije