Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LETO U SRBIJI: šta treba obavezno videti na Staroj planini

Ako želite da nakratko zaboravite na telefon i internet, obojite dane u zeleno, slušate žubor reke i pešačite u prirodi, ovo je mesto za vas.

  Izvor: Foto: Shutterstock / Oksana Skendžić, Turistička organizacija Srbije

Ovde vreme ne leti već ide polako, nogu pred nogu. Osluškuje cvrkut ptica, oseća miris lekovitog bilja koje raste na livadama, dodiruje vlati nabujale trave, gleda u modre daljine, preko proplanaka, planinskih vrhova i stena...

Sluša žubor bistrih reka, upija sve nijanse zelene... Zastane da se divi, jer samo tako može da se doživi Stara planina!

  Izvor:

Ima mnogo razloga da je posetite, a mi ćemo navesti nekoliko: Zavojsko jezero, prelepi vodopadi, čiste reke, nepregledna zelena prostranstva, mogućnosti za pešačenje, planinarenje, vožnju bicikla i lov, kao i ukusna hrana i odmor koji će vas podmladiti!

Zato, krenite u avanturu i provedite ovo leto na Staroj planini!

  Izvor:

Ovaj biser prirode proteže se duž granice s Bugarskom i pripada Balkanskim planinama, od čega se samo manji deo nalazi u našoj zemlji.

Na naš prvi susret s vremešnom damom krenuli smo u okviru letnje promotivne kampanje pod sloganom Izaberi svoju avanturu! #vidi Srbiju, predvođeni Turističkom organizacijom Srbije i v.d.direktorom Marijom Labović.

Polazna tačka bio nam je Pirot. Do njega nam je iz Beograda trebalo nešto manje od četiri sata vožnje, plus još pedesetak minuta jezdenja živopisnim vijugavim putevima do sela Rosomač. Pratili smo tok bistre planinske reke, praćeni leptirima i pešačili preko livada gde pasu ovce.

Naš domaćin Bratislav Zlatkov, direktor TO Pirot, priča kako je nekada na Staroj planini bilo 300.000 ovaca, a sada ih je jedva 15.000, što u budućnosti može ugroziti izradu čuvenih pirotskih ćilima i proizvodnju specijaliteta ovog kraja poput peglane kobasice i kačkavalja.

Nastavljamo preko livade do stene koja krije pećinsku crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, jedinstvenu po tome što čuva fresku ćelavog Isusa, to jest Bogomladenca iz 13. veka.

  Izvor:

Rosomački lonci

U obližnjem selu Slavinje stavili smo rančeve na leđa i obuli udobnu obuću, jer je pred nama oko 2 km pešačenja preko reke, livada i šumaraka.

Obeleženom stazom krenuli smo na lokalitet poznat pod nazivom Rosomački lonci i Slavinjsko grlo. Reka je ovde pokazala svoju moć, dubeći i oblikujući slojevite krečnjačke stene.

  Izvor:

Nastale su strme litice sa udubljenjima u obliku virova koji podsećaju na lonce. Kanjon je širok i do pet metara, dug oko 500 m, a litice sežu i 70 m uvis. Leti se u „loncu” možete kupati – ako ste dovoljno hrabri da se izborite s večito hladnom vodom.

Vodopad Tupavica

Stara planina ima mnogo vodopada, a u najlepše se ubrajaju oni na Dojkinačkoj i Toplodolskoj reci. Ljubazni meštani, zaljubljenici u prirodu, poveli su nas džipovima u pravu avanturu strmim putevima, od planinarskog doma Dojkinci, do atrakcije skrivene u šumi.

Ovih 4 km mogu se savladati i pešice, obeleženim stazama. Vodopad Tupavica na nadmorskoj visini od 1.050 m preliva se preko crvenkastih stena visokih oko 15 m.

Ovde možete predahnuti, opustiti se i uživati u nestvarnom prizoru i umirujućoj muzici vode. Naši vodiči su nam otkrili da je vodopad zimi još veličanstveniji, kad se voda zaledi, a ceo predeo bude ukrašen belim pokrivačem.

  Izvor:

Vidikovac Kozji kamen

Na tako velikom prostranstvu kakva je Stara planina mnogo je moćnih vrhova odakle puca pogled u daljinu.

Vidikovac Kozji kamen jedan je od najpoznatijih, a omogućava divljenje prirodi i vrhovima Midžor i Babin zub,  Zavojskom jezeru i okolnim živopisnim selima

Skriveni biser - kanjon Jerme

Okolina Pirota može se pohvaliti još jednim prirodnom lepotom, koja se nalazi na reci Jermi. Ona izvire u blizni Vlasinskog jezera, teče k Bugarskoj, pa se ponovo vraća u Srbiju.

Probila je stene Vlaške planine i Grebena, i stvorila kanjon sa dva klanca, čije litice dostižu i 400 m. Zbog svoje nepristupačnosti, ovaj predeo je sve do 70-ih godina bio skriven i, zahvaljujući tome, sačuvan. Ovde možete planinariti, pešačiti, pecati ili samo uživati u prirodi. Od 12. do 16. avgusta tu će se održati Avanturistički outdoorfestival Jerma, namenjen ljubiteljima prirode, porodicama i sportistima.

Nezaboravni ukusi

Ne možete doći u ovaj kraj, a da vas domaćini ne dočekaju pirotskim kačkvaljem, koji ima zaštićeno geografsko poreklo. Pravi se od mleka ovaca koje su pasle na bujnim livadama Stare planine.

U Mlekarskoj školi u Pirotu učenici prave i mešani kačkavalj od kravljeg i ovčjeg mleka, kao i samo kravlji, a sve se može kupiti u prodavnici u centru grada.

Uz sir, na trpezi se obavezno nađe još jedan delikates, peglana kobasica, od kozjeg, ovčjeg i junećeg mesa, kao i pite od kora pečenih na plotni i trljanica, salata od paprika i praziluka.

Belmuž je staro pastirsko jelo koje je obavezno na seoskoj trpezi, a pravi se od mladog sira i kukuruznog brašna. Sarmice od sušene papirke i u lipovom listu posebno su ukusne, a na kraju, kao delikates stižu čuvena pirotska jagnjetina i teleći repovi ispod sača.

  Izvor:

Gde pronaći smeštaj?

Prenoćište možete potražiti u Pirotu, jer kolima iz grada lako možete stići do većine prirodnih atrakcija s ove strane Stare planine.

Ako želite da vas probude ptice i domaće životinje, smestite se u nekom od brojnih planinskih domaćinstava, koja nude prenoćište već od 700 dinara.

Doručak i večera staju od 200 dinara naviše, a ručak 400. Moderan Planinarski dom Dojkinci takođe nudi udoban smeštaj organizovanim grupama.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije