Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREPORUKE ZA PUTOVANJE: koja dokumenta morate imati kod sebe, koliko novca smete da prenesete preko granice i šta da radite ako izgubite pasoš

Ministarstvo spoljih poslova Republike Srbije izdalo je preporuke za putovane u slučaju gubitka ili krađe ličnih dokumenata, novca, smrti ili povrede, kao i listu neophodnih dokumenata koje vam carinici mogu tražiti prilikom ulaska ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sezona odmora samo što nije počela, stoga nije na odmet na vreme se pripremiti kako nam nevažeći pasoš ili neki drugi problem ne bi u poslednjem trenutku poremetili putovanje.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izdalo je nekoliko preporuka za putovanje svim građanima:

Pre polaska na put obavezno proverite da li vam je pasoš važeći, da li je pasoš viziran, ukoliko putujete u državu za koju vam je viza potrebna, da li imate druga dokumenta koja vam mogu zatražiti pogranični organi države u koju putujete, da li je potrebna vakcinacija protiv određenih bolesti, ukoliko putujete u države za koje je neophodna vakcinacija ili na tropske ili slične destinacije

Povezane vesti

Preporuka je da fotokopirate prvu stranicu pasoša i lične karte, kao i da ne držite sva dokumenta na jednom mestu (ovo može biti od važnosti ukoliko se desi da izgubite pasoš ili budete pokradeni), da se obavezno zdravstveno osigurate kod ovlašćenih osiguravajućih društava za period ukupnog planiranog boravka u inostranstvu (ovo je posebno značajno ukoliko bi tokom vašeg putovanja došlo do povređivanja ili potrebe da vam se ukaže hitna medicinska zaštita)

Na internet stranicama Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije možete pronaći telefonske brojeve i elektronsku adresu diplomatsko-konzularnog predstavništva R. Srbije, najbližeg destinaciji na koju ste se uputili.

Uredbom Vlade Republike Srbije od 02.06.2011. godine propisano je da policijski službenici granične policije R. Srbije mogu, prilikom putovanja naših državljana u inostranstvo, pored važećeg biometrijskog pasoša ili druge važeće putne isprave, tražiti na uvid i druga dokumenta:

potvrdu o rezervaciji hotela ili vaučer turističke agencije; pozivno pismo privatnog ili pravnog lica u inostranstvu; putno osiguranje; povratnu prevoznu kartu; dokaz o posedovanju dovoljno sredstava za izdržavanje tokom boravka u inostranstvu (novac, platne kartice, čekovi); druge dokaze, pozive ili potvrde u pogledu svrhe putovanja.

Ista dokumenta, kao i neka druga, mogu zatražiti na uvid i pogranični organi država u koje putujete. Iznos novca koji se traži na uvid prilikom pogranične kontrole, razlikuje se od zemlje do zemlje.

NAPOMENE U VEZI SA PUTOVANjEM U ŠENGENSKI PROSTOR:

Pogranični organi vam, pored važećeg biometrijskog pasoša, na uvid mogu zatražiti i: odgovarajući novčani iznos koji odgovara planiranoj dužini boravka u šengenskom prostoru ili kreditnu karticu, vaučer turističke agencije za turistička putovanja, rezervaciju hotela ili potvrdu o privatnoj adresi na kojoj ćete boraviti, pozivno pismo (izjava državljanina ili lica sa odobrenim boravkom u nekoj od zemalja članica Šengenskog sporazuma), kada je reč o privatnoj poseti
pozivno pismo firme, potvrda o učešću na seminaru, sajmu, kongresu i sl., ukoliko se radi o poslovnom putovanju, mogu se zatražiti i drugi podaci koji se prilikom prelaska granice učine značajnim za potvrdu svrsishodnosti i opravdanosti putovanja.

Skreće se pažnja da ulazak u šengenski prostor svakako neće biti odobren licima koja predstavljaju opasnost za javni red i mir, javno zdravlje i unutrašnju bezbednost, kao i licima koja se, po bilo kom osnovu nalaze na listama zabrane ulaska u neku od zemalja članica Šengenskog sporazuma.

Savet je da pre polaska na put, obavezno proverite sve uslove ulaska u državu u koju ste se uputili preko zvaničnih sajtova njihovih državnih organa ili diplomatsko-konzularnih predstavništava u Srbiji. Posebnu pažnju treba obratiti na carinske propise, kako se ne bi nehotice načinio prekršaj koji povlači odgovarajući postupak i sankciju. Isto se odnosi i na propise o bezbednosti saobraćaja.

Radi orjentacije, navodimo pravila EU koja se odnose na unošenje roba u putničkom saobraćaju za državljane država koje sa graniče sa EU:

Bez prijavljivanja se može uneti iznos do 10.000 evra.

Akcizne robe (piće, cigarete, gorivo) mogu unositi samo lica starija od 17 godina, i to u sledećim količinama:

Alkoholna pića:

0,5 l pića do 22% alkohola;
0,5 l vina;
2 l piva.

Duvanski proizvodi:

40 cigareta (ako se prelazi granica na kopnu), odnosno 200 cigareta (ako se prelazi granica na aerodromu); 20 cigarilosa (ako se prelazi granica na kopnu), odnosno 100 cigarilosa (ako se prelazi granica na aerodromu); 10 cigara (ako se prelazi granica na kopnu), odnosno 50 cigara (ako se prelazi granica na aerodromu); 50 grama duvana (ako se prelazi granica na kopnu), odnosno 250 duvana (ako se prelazi granica na aerodromu).

Gorivo

Pored goriva koje je u rezervoaru, moguće je uneti kantu sa najviše 10 l goriva.

Lekovi se mogu unositi samo u količinama dovoljnim za ličnu upotrebu za vreme predviđenog boravka ili tranzita. Pojedine države traže na uvid i lekarske recepte.

Vrednost robe za nekomercijalnu upotrebu ne sme da pređe iznos od 300 evra ako se prelazi granica na kopnu, odnosno 430 evra ako se prelazi granica na aerodromu. Za lica mlađa od 15 godina, vrednost robe ne sme da pređe 150 evra.

Kućni ljubimci se mogu privremeno unositi pod uslovom da mogu da se identifikuju preko čipa ili pečata, da imaju potvrdu o zdravstvenom stanju i dokaz da su vakcinisani protiv besnila.

Zabranjeno je unošenje mesa i mleka, kao i mesnih i mlečnih proizvoda čije je poreklo izvan EU.

Zabranjeno je unošenje vrsta i proizvoda sa liste Cites , kao što su slonovača, krokodilska koža, korali i dr. Više podataka na www.cites.org

Detaljnija obaveštenja koje se odnose na uslove ulaska, zdravstvene prilike, bezbednost, transport, smeštaj i dr. možete naći na ovom sajtu, u Informatoru za putovanja koji sadrži rubrike za veliki broj država. Ipak, naglašavamo da potpune informacije mogu pružiti samo organi država u koje putujete, pa preporučujemo da pre polaska na put obavezno konsultujete njihova diplomatsko-konzularna predstavništva ili zvanične sajtove.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije