Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanja

ŠARENI JUG ITALIJE: upoznajte napuljska ostrva Pročida i Iskija

Autor Vanja Ostojic
Autor Vanja Ostojic

Sunce i more, boje i mirisi... Ovde je život šaren i veseo, u ritmu mora i talasa.

Izvor: Foto: Shutterstock

Jug Italije možda jeste siromašan i neuređen, ali je zato razigran i temperamentan. Ušuškana u napuljskom zalivu, Pročida je malo, ali gusto naseljeno ostrvo. Pripada regionu Kampanija, sa oko 10.000 stanovnika. Za Pročidu kažu da je mnogo živopisnije od znatno poznatijeg konkurenta s juga, Kaprija.

Povezane vesti

Marina Korićela je najstariji deo luke gde su usidreni ribarski brodići, a šarene kuće čine protivtežu tamnoplavoj boji mora.

Izvor: Foto: Shutterstock

Najbliža plaža je na samo nekoliko minuta hoda, ali preporuka je neznatno dalja Kjajolela. Ona važi za najlepšu i najdužu na ostrvu, koju posebno vole mladi. Ovde ima i dosta barova gde se možete opustiti i osvežiti dok posmatrate zalazak sunca.

Izvor: Foto: Shutterstock

Na drugoj strani ostrva je plaža Kjaja, koja je donekle nepristupačnija jer put do nje vodi preko više od 180 stepenika, ali je zato ušuškana i mirna, zaštićena od vetra i talasa, sa dosta plićaka i samim tim idealna za porodice s decom.

U blizini Pročide nalazi se veće i poznatije ostrvo Iskija. Od davnina je poznata po blagotvornim efektima vulkanskog blata i minerala, a ne zaostaje ni s divnim plažama. Najpopularnije su Kavo Grado i Maronti. Ovde je smešten i deo radnje popularnog romana Elene Ferante, Priča o novom prezimenu.

Izvor: Foto: Shutterstock

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...