Kad kažemo evropski gradovi ili svetske metropole, odmah se setimo nekog njihovog prepoznatljivog simbola. Veličanstvene zgrade koje paraju nebo, crkve koje su tu vekovima unazad, reke na čijim obalama odmaraju ljudi i ulice zakrčene saobraćajem. Ako ih nismo posetili, upoznali smo ih barem putem slika.

Ali kako sve to izgleda gledano odozgo, iz vazduha? Majstori fotografije napravili su veličanstvene slike i omogućili da upoznamo svetske metropole na neki potpuno drugačiji način.

Šarmantna Venecija ispresecana je brojnim kanalima i mostovima i baš to je čini posebnim i privlačnim turistima iz celog sveta. Međutim, gledano sa visine, to su beskonačno nanizane i zbijene vremešne kuće koje tek ponegde nadvisuje neka stara crkva ili toranj.

View this post on Instagram

A post shared by Kohki|Tokyo, Japan (@kohki) on

Grandiozni Njujork očarava na prvi pogled svojim kosmopolitizmom, a "grad od čelika i betona" deluje skroz drugačije gledan iz vazduha. Tada se zapravo njegova moć, visoke zgrade kao prepoznatljivi simbol gube pred lepotom Central parka. Ova oaza prirode dominira na njegovoj panorami i čini njegov glavni deo.

View this post on Instagram

A post shared by Adam Mcie (@adammcie) on

Renesansna Firenca vekovima je na istom mestu, autentična i svoja. Prolazili su vekovi, njenom ulicama i trgovima šetali i stvarali poznati umetnici i državnici, a ona je zadržala svoj duh i šarm. Moćni Duomo ( Santa Maria del Fiore) ponosno stražari gradom i podseća da je nekada bio najveća katedrala katoličkog sveta, a danas treća po veličini.

View this post on Instagram

A post shared by Konrad Paruch | London (@thedronelad) on

Grad svetlosti, Pariz, karakterističan je po svojim širokim bulevarima, a to se najbolje vidi kod Trijumfalne kapije, na trgu u koji se ulivaju brojne ulice. Dok šetamo Jelisejskim poljima ne možete da zamislite kako ta avenija zapravo izgleda u prostoru. Tek kad pogledamo iz vazduha shvatamo kako su to urbanisti osmislili u svojoj glavi.

View this post on Instagram

A post shared by Sonja (@badluckbae) on

Megalopolis Hong Kong deluje kao gusta šuma nebodera. Posmatrajući iz vazduha shvatamo koliko je zapravo gusto naseljen, a opet urbanistički dobro projektovan.

View this post on Instagram

A post shared by Victor Cheng (@veeceecheng) on

Građevinski poduhvati u Dubaiju poslednjih godina ostavljaju bez daha. Izgrađeni su čitavi kompleksi luksuznih veštačkih ostrva, poput onih u obliku palme, na kojima su vile kupili brojni pripadnici svetskog džet-seta.

View this post on Instagram

A post shared by Bachir Moukarzel (@bachir_photo_phactory) on

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna