Sezona letovanja uskoro počinje i glavno pitanje svih onih koji planiraju odmor na omiljenim destinacijama Srba - Grčka, Hrvatska, Crna Gora, posle cene hotela i apartmana, jeste koliko koštaju ležaljke, suncobrani, kafe, giros i slično.

Istražili smo zato cene vanpansionske potrošnje kakva bi trebalo da bude ovog leta i zaključak za Grčku i Crnu Goru, barem za sada, jeste da su cene ostale na prošlogodišnjem nivou, dok je skok cena primetan u Hrvatskoj.

Najskuplje u Hrvatskoj

- Cene boravka na hrvatskoj obali skočile su između 5 i 15 odsto u zavisnosti od mesta za koje turisti oduče. Za iznajmljivanje ležaljki je potrebno izdovojiti više para. Kako bi iznajmili par ležaljki sa suncobranom potrebno je izdvojti između 10 i 20 evra za - kažu u jednoj turisitčkoj agenciji koja organizuje turističke ture u ovoj zemlji.

Cene hrane ostale su slične kao i prošlog leta, budući da se kurs kuna nije značajno menjao u odnosu na 2018. godinu.

Za omiljene zakuske na plaži potrebno je izdvojiti između 2.5 i 3 evra koliko košta palačinka, odnosno 1.5 evro za krofnice.

Prema postojećim podacima kugla sladoleda će se prodavati za 1 evro, dok je za voćni ili gazirani sok zapremine od pola litra potrebno 2 evra. Čaj ili espreso u nekom od primorskih lokala platićete 1 evro.

Cene brze hrane sa kioska kreću se u razmaku od 0.80 centi za pecivo do 3 evra koliko treba izdvojiti za parče pice ili pljekskavice. Obrok u restoranu koštaće vas najmanje 10 evra, a ukoliko želite malo bogatiji ručak za to je neophodno izdvojiti čak 100 evra.

Poskupljenje je ove godine zaobišlo omiljenu srpsku destinaciju - Halkidiki u Grčkoj, te su cene hrane i pića gotovo iste kao i prethodne godine.

- Trenutno sam u Grčkoj i mogu vam reći iz prve ruke da su cene hrane i pića ostale slične kao i prošle godine, nema nekih značajnih razlika. Za odmor se traži mesto više jer je zainteresovanost za grčka letovališta velika kao i svake godine - rekao je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija "Juta".

Za omiljeni grčki proizvod - giros, biće neophodno je izdvojiti 2.5 evra, dok je cena suvlakia 2.9 evra. Ukoliko se odlučite da prezalogaijte u restoranima biće vam potrebno najmanje osam evra po osobi i to u jeftinijoj varijanti.

Kafa u grčkim lokalima na Halkidikiju košta od 2 pa do 4 evra u zavisnosti za koju kafu se odlučite, dok je za pivo potrebno izdvojiti između 3 i 5 evra. Flašica vode od pola litre košta 50 centi, a ona od litar i po od 1.5 do 1.7 evra.

Cene ležajke po osobi kreću se od 5 do 15 evra.

U Crnoj Gori ista situacija kao prošle godine

Cene turističkih potrepština ostale su na prošlogodišnjem nivou, te je sudeći prema podacima koje poseduje Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom Crne Gore, cena ležaljki na plažama ostala ista, te je za jednu potrebno izdvojiti od 5 do 15 evra koliko se plaća na frekventnijim plažama.

- Za hranu koja se prodaje na ulici, odnosno popularnu brzu hranu u jeku sezone potrebno je izdvojiti između 1 evro i 5 evra u zavisnosti nakom popularnom crnogorskom letovalištu se odmara, dok je cena kafe između 0.80 i 1.80 evra. Cene su gotovo iste kao i prošle godine - kaže Nina Vukčević iz Turističke organizacije Crne Gore.

Cene u restoranima takođe su ostale vrlo slične prošlogodišnjim, te je za ručak potrebno izdvojiti između četiri i 40 evra po osobi u zavisnosti od letovališta i naručene hrane.

Ono što je primetno je da se sve više naših građana odlučuje da letuje u Turskoj. Ova istočna zemlja je najbrže rastuća turistička destinacija zbog čega su i cene odmora u njoj porasle - navodi Seničić.

Tekst: A. Milutinović

Izvor: Blic