• Salcburg je grad u Austriji, četvrti po veličini.
  • Ima oko 150. 000 stanovnika.
  • Smešten je u kotlini reke Salzah.
  • Okružen je Alpima i jezerima.
  • Od Minhena je udaljen samo 150 km.
  • Od Beča je udaljen 300 km.

Usled očuvanosti arhitekture u barokonom stilu, gradsko jezgro Salcburga nalazi se na listi kulturne baštine Uneska.

Najpoznatiji stanovnik ovog ljupkog austrijskog grada bio je kompozitor Volfgang Amadeus Mocart, rođen 1756. godine, a kao dvadesetogodišnjak odlazi u Beč gde njegova karijera dostiže vrhunac.

Njegova rodna kuća pretvorena je u muzej koji se nalazi u glavnoj šoping ulici Getreidegasse 9.

Danas je jedna od najposećenijih atrakcija u gradu. Stanovnici Salcburga posvetili su mu trg Mozart Platz, gde se nalazi i spomenik velikom kompozitoru.

Salcburg je i jedini grad gde možete probati prave Mocart kugle, po originalnoj recepturi poslastičara Paula Fursta. Iako su znatno skuplje nego industrijske koje možete kupiti u svakoj prodavnici, nemojte se iznenaditi kada vidite red ispred poslastičarnice.

Ako vozite bicikl, to je najbolji način da obiđete grad, a poseban doživljaj je romantična vožnja fijakerom.

Još jedna obavezna stanica za vreme obilaska jeste tvrđava Hohensalcburg iz 11. veka, s koje se pruža pogled na ceo grad, a do nje se stiže žičarom. Napoleon je bio jedini koji je uspeo da je osvoji, ušavši zahvaljujući nadbiskupima koji su mu dali ključeve i tako spasli svoje živote.

Osim vremešne tvrđave, panoramom grada dominira katedrala s plavim tornjevima.

Mirabellgarten je jedna od najlepših i najpoznatijih bašta na svetu. Njena lepota privukla je i scenografe filma “Moje pesme,moji snovi“, pa su neke scene snimljene upravo ovde.

Ljubitelji piva ovde će posebno uživati, jer se zanatska proizvodnja ovog pića posebno neguje. Ne treba propustiti posetu nekoj od brojnih pivnica. Najveća među njima datira još iz 15. veka, a uz pivo će vam poslužiti i poznate lokalne specijalitete poput svinjskih rebara i salcburške šnicle.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna