Neki ga više vole u jesen kada s pravom nosi naziv Zlatni grad. Drugi pak obožavaju Prag u proleće, kad sve ozeleni i oživi u svojoj lepoti, a svaka terasa i bašta procveta u najlepšim bojama.

Najbolje je da ga istražujete peške, šetajući uskim ulicama, zavirujući u lokalne radnjice i kafee. Ako se popnete do Hradčana, imaćete najlepši pogled na grad i njegove crvene krovove.

Ovde je smešten Praški dvorac, najveći na svetu, a danas rezidencija češkog predsednika.

Na Vltavi postoji 14 mostova i čak 7 ostrva do kojih možete doći brodićima. Najpoznatiji simbol grada je Karlov most pravi je simbol grada, sa svojim baroknim skulpturama. Ima ih 30. Legenda kaže da će vam doneti sreću ako dodirnete bistu Svetog Jovana Nepomuka. On se ogrešio o kralja pa je bačen sa mosta. Kada je njegovo telo udarilo o vodu, na površini vode zasijalo je pet zvezda. Nepomuk je zbog toga postao svetac, zaštitnik mostova.

Starogradski trg je mesto okupljanja Pražana i turista iz celog sveta, koji se tiskaju oko Crkve Device Marije, spomenika reformatoru Janu Husu i astronomskog sata iz 15. veka. Ovaj neobični sat najpoznatiji je u Evropi. Svaki njegov deo ima simbolično značanje, a pri svakom punom satu izvodi se mali performans.

Još jedno mesto koje vredi posetiti je kvart morate posetiti je Zlatna ulica. Čine je dva niza niskih kućica gde su od 16. veka živele zanatlije, a od 19. veka umetnici. Fasade kućica su živopisnih boja, au jednoj od njih, pod brojem 22 živeo je pisac Franc Kafka.

Da Prag nije samo grad iz davnih vekova, pokazuje i neobična arhitektura: Plešuća zgrada je nova gradska atrakcija koju obavezno treba videti.

Tekst. Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna

LepaiSrecna Prag je u svako doba godine magično lep i romantičan, a oduševiće vas svojom autentičnom arhitekturom i duhom.