Renesansni grad u Toskani oduvek je bio prestonica umetnosti i kulture.

Toliko toga treba obići da jedan odlazak u Firencu skoro sigurno nije dovoljan. Proleće je idealno vreme da krenete na put, a ako izaberete čarobnu Italiju, otkrićete bar delić njene istorije, umetnosti, prirodnih lepota i gastronomije.

Ulicama renesansne Firence koračali su veliki umetnici, genijalci: Mikelanđelo, Đoto, Leonardo da Vinči, Dante Aligijeri... pa krenite njihovim stopama.

Trg Sinjorija smatra se muzejom na otvorenom jer su tu izložene najpoznatije skulpture, Mikelanđelov David,Tezej s glavom meduze...

Trgom dominira Palata Vekio, danas gradska većnica. Građevina od kamena ima oblik tvrđave s visokim tornjem, koji je pokazivao svu moć tadašnje Republike.

Galerija Ufici je najpoznatija firentinska galerija koja čuva vredna umetnička dela, među kojima su slike Mikelanđela, Rafaela, Da Vinčija, Ticijana i mnogih drugih umetnika. Šetajući ulicom Magistrati, duž cele zgrade na fasadi možete videti skulpture najvećih firentinskih umova koji su stvarali tokom renesanse.

U neposrednoj blizini je i Neptunova fontana iz 16. veka, koja slavi firentinske pomorske pobede.

Pjaca del Duomo je središte grada gde se ponosno uzdiže katedrala Santa Marija del Fjore, poznatija kao Duomo. Prepoznatljiva je po belom i crvenkastom mermeru i ukrasima na zvoniku, kao i kupoli prečnika čak 43 metra, a projektovao ju je čuveni arhitekta Bruneleski.

Na reci Arno izgrađeno je mnogo mostova koji povezuju grad, ali jedan je poseban. Do 13. veka bio je jedini na ovoj reci. Reč je o Ponte Vekiu, koji nije samo most, već i mesto gde su brojne zanatske radnje, juvelirnice, kao i stanovi na spratu. Ovo je jedini most na reci Arno koji nije porušen za vreme Drugog svetskog rata, a preživeo je i veliku poplavu 1966. godine.

Najlepša panorama grada pruža se sa kupole Duoma, kao i s vidikovca na brdu, s druge strane reke Arno. Nosi naziv Mikelanđelovi vrtovi.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna

LepaiSrecna Grad u Toskani obeležili su mnogi veliki umovi renesanse, a tragovi bogate prošlosti nalaze se na svakom koraku.