Svaki kutak Holandije priča je za sebe, pa se ovde najbolje ogleda sklad čoveka i prirode. Romantični kanali vijugaju duž cele zemlje, a tako je i u četvrtom gradu po veličini, Utrehtu.

Nalazi se u istoimenoj pokrajini na severu zemlje i po više osnova može se reći da je značajan i poseban. Pre svega, to je grad mladih, jer je Univerzitetski centar, najveći u Holandiji. Takođe, železnički je centar i važno transportno čvorište cele zemlje. 

Još jedna njegova posebnost jesu prelepi zamkovi raštrkani u zelenom okruženju. Iako u privatnom vlasništvu, mnogi su otvoreni za posetioce, a najpopularniji je De Har iz ranog dvadesetog veka, u kome je u raskoši i umetnosti uživala porodica Van Zejlen. Projektovan je kao srednjevekovna tvrđava s kulama, pokretnim mostovima i masivnim kapijama. Okružuje ga prelepo uređen vrt s travnjacima, topijarima i jezercetom.

Najpoznatija atrakcija grada Utrehta jeste Dam kula crkve iz 14. veka, do čijeg vrha vodi 465 stepenika i odakle se pruža predivna panorama. Ovo je i najviša kula u celoj Holandiji.

Osim iz vazduha, drugu dimenziju grada najbolje ćete doživeti s reke, ploveći kanalima specijalizovanim brodićima, ili pak biciklom, kao pravi Holanđanin.

Ne bi trebalo da propustite ni čuvenu botaničku baštu, kao ni muzeje poput onih posvećenih železnici, umetnosti, borbi Holanđana s vodom i muzici.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna