Nestvarna priroda, ušuškana između fjordova i planina, živopisne kuće raznih boja i urbani način života... To je Norveška i njen drugi po veličini grad Bergen. Njegovo ime u prevodu znači "dolina između planina".

Smestio se na zapadoj obali ove skandinavske zemlje, u dolini između Sedam planina i predstavlja jednu od glavnih luka, politički i kulturni centar.

Njegovo središte čini staro srednjovekovno pristanište Brigen, s tipičnom skandinavskom arhitekturom prilagođenom ribolovu i trgovini ribom. Ono je danas pod zaštitom UNESCA i najveća turistička atrakcija grada. Ovde i još od 13. veka, pa sve do danas radi najpoznatija riblja pijaca, mada su istorijsko jezgro naselili i moderni kafići, restorani i mnoge prodavnice koje privlače turiste iz celog sveta. Iako je drugi po veličini grad u zemlji, Bergen nije metropola, već miran primorski gradić sa oko 28.000 stanovnika.

Bergen je proglašen i gradom kulture zahvaljujući brojnim muzejima i galerijama koje, između ostalog, čuvaju dela Pikasa, Munka i Gudea.

Ljubitelji životinja uživaće u akvarijumu gde su stanište pronašle brojne vrste riba, a tu su i pingvini, foke, kornjače i drugi gmizavci...

Najlepšu panoramu grada, predivnih okolnih pejzaža i zaliva doživećete s vrha planine Flojen, do kojeg možete stići žičarom.

Tekst: V.O.

Izvor: Lepa & Srećna

LepaiSrecna Norveški grad Bergen zadržao je autentičnu arhitekturu i skandinavski način života.