Kad god ste u mogućnosti, iskoristite slobodne dane da nekud otputujete i upoznate neke nove, nepoznate predele.

Toliko je lepih varošica koje još uvek, na svu sreću, nisu postale meta turističke najezde, a treba ih posetiti i uživati u njihovim čarima dok društvene mreže ne učine svoje i dovedu reke posetilaca. Pronašli smo za vas zanimljiva mesta u Nemačkoj, Španiji, Francuskoj i Italiji, idealna za romantična putovanja.

Rotenburg na Tauberu

Ovaj srednjovekovni gradić u nemačkoj pokrajini Bavarskoj spada u najpoznatija istorijska mesta. Svaka njegova fotografija izgleda kao razglednica zahvaljujući neobičnoj, autentičnoj arhitekturi i ljupkim kućicama jarkih boja u gotskom, renesansnom i baroknom stilu. To je i privuklo scenografe filmova Pinokio i Čarli i fabrika čokolade, čiji su mnogi kadrovi snimljeni upravo ovde. Rotenburg na Tauberu nosi naziv "najromantičniji grad Nemačke”. Od zuba vremena sačuvana je većina gradskih kapija i tornjeva, a grad je i dalje opasan zidinama Crvene tvrđave. Vijugave uličice besprekorno su uređene i ukrašene cvećem i fontanama. Gradić se ponosi i brojnim muzejima, a najzanimljiviji je onaj posvećen Božiću. Poseban doživljaj je noćni obilazak, u pratnji vodiča ogrnutog crnom pelerinom i s fenjerom u rukama.

View this post on Instagram

A post shared by City Best Views(@citybestviews) on

Pienca

Toskana je nesumnjivo lepa u svako doba godine. Krije predivne predele i gradiće raštrkane po brdima među maslinjacima i vinogradima. Jedan od njih je Pjenca u Val d' Orči, nazvan po papi Piju II, koji je tu rođen. Kada je 1458. godine bio izabran za poglavara Vatikana, želeo je da svoje dotad nepoznato seoce pretvori u urbanistički uređen grad, pa je stoga unajmio arhitektu Bernarda Roselina. Najstariji stanovnici gradića su katedrala i palate Bordžija, Pikolomini i Komunale. Zahvaljujući očuvanoj arhitekturi, Pjenca je danas pod zaštitom Uneska. Nazivaju je i Gradom romantike, jer se nalazi na „ljubavnoj ruti”, a dve ulice nose nazive Ulica ljubavi i Ulica poljupca. Septembar je rezervisan za čuveni festival sira, pošto Pjencu nazivaju i prestonicom sira pekorino.

Toledo

Ovaj živopisni španski grad nalazi se na oko 70 km južno od Madrida. Mnogi su za njega čuli tek zahvaljujući filmu Viki, Kristina, Barselona, ali i dalje nije toliko popularno turističko mesto. Očuvano kulturno nasleđe koje su ostavili brojni narodi stavilo je grad na Uneskovu listu Svetske baštine. Španci su od Mavara i Jevreja preuzeli deo tradicije, pa Toledo nazivaju i gradom tri kulture. Zahvaljujući Mavarima koji su sadili badem i pravili marcipan, grad je i dan-danas poznat po ovom slatkišu. Okrenut je reci Taho, okružen zidinama srednjovekovne tvrđave Alkazar s mnogobrojnim kulama i kapijama. Unutar grada očuvane su i kuće u mavarskom stilu, jevrejske sinagoge, palate, gotske crkve i manastiri, a ponosi se i drugom po veličini katedralom u zemlji.

Rusilon

Karaksteristična oker boja stena u okolini daje poseban šarm ovom seocetu u predivnoj Provansi, a vekovima i posao njegovim stanovnicima, jer se iskopana ruda koristila u industriji i proizvodnji boja. Danas je ovo selo najposećenije u oblasti Luberon i smatra se najlepšim. Ovde nema pravih turističkih atrakcija, ali ćete se zato izgubiti u lavirintu uskih ulica, malih, ljupkih trgova slikajući detalje, jarko obojene fasade sa izbledelim žaluzinama i mačke koje dremaju u hladovini. Popijte kafu u ušuškanom kafeu, uživajući kao pravi lokalac, a onda uđite u galeriju i kupite suvenir. Ne bi trebalo da propustite ni posetu živopisnim rudarskim oknima gde se boje prelivaju od narandžaste, preko ružičaste, sve do jarkocrvene, u kontrastu s okolnim zelenilom i vedrim nebom.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna