Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanja

KOLIKO KOŠTA SMEŠTAJ ZA LETOVANJE U GRČKOJ 2018: cene ležaja, apartmana i nove takse

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Ove sezone su grčke vlasti su odlučile da uvedu i namet u vidu boravišne takse! Evo koliko iznosi...

Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko ovog leta idete na odmor u Grčku, pripremite se na dodatni trošak, jer će vas letovanje u toj zemlji sasvim sigurno koštati više nego prethodnih godina. Naime, vlasnici apartmana u Grčkoj ovog leta su podigli cene u proseku za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu jer im je ta sezona bila više nego dobra, a potražnja velika, a od 1. januara uvedeno je i plaćanje boravišne takse.

- Iako su cene podignute u proseku za 10 odsto potražnja je i dalje velika, a turisti, naučeni prošlogodišnjim iskustvom da se smeštaj brzo rasprodaje su već u oktobru i novembru uveliko krenuli da se raspituju i rezervišu smeštaj za novu sezonu. Ta velika potražnja za narednu sezonu praktično čim se završilo leto dala je krila vlasnicima da i ove godine podignu cene - kažu u turističkoj agenciji "Nikana Travel".

Od popularnih destinacija kod naših ljudi najviše su cene skočile na drugom prstu Halkidikija, Sitoniji, ali kako navode u ovoj agenciji, i pored toga ova regija je najtraženija i najprodavanija.

PROČITAJTE JOŠ: KOLIKO KOŠTA LETOVANJE U GRČKOJ 2018: cene hrane i pića, radno vreme prodavnica na grčkom moru

Granica koja deli sezonu od predsezone i postsezone se takođe pomerila pa se može reći da je sada sezona u punom jeku već od 20. juna i traje do 10. septembra, a pik sezone je između 15. jula i 15. avgusta.

- U predsezoni, do 20. juna, najniža cena smeštaja je 30 evra po danu za jednu četvoročlanu porodicu, a prosečna cena je oko 40 evra. Najniža cena za četvoročlanu porodicu od 20. juna pa nadalje je od 40 do 50 evra po danu, a prosečna cena od 50 do 80 evra. Od 10. septembra pa nadalje cene su iste kao početkom juna - kažu u "Nikani".

Za razliku od ranijih godina kada je u sezoni bilo moguće letovati za 35 evra po danu, to sada više nije moguće. Neki minimum koji porodica u sezoni mora izdvojiti za iole pristojan smeštaj na prihvatljivoj lokaciji kada je udaljenost od mora i grada u pitanju je 50 evra po danu. Cene se naravno razlikuju i po kvalitetu smeštaja.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i saznate kolika će biti boravišna taksa!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...